WHO: Coronavirus-noodsituatie 'vormt zeer ernstige bedreiging'
11 Feb, 16:25
foto
WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus (Foto: Reuters)


De uitbraak van het coronavirus in China vormt een "zeer ernstige bedreiging voor de rest van de wereld", zei het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in een oproep voor het delen van virusmonsters en het versnellen van onderzoek naar medicijnen en vaccins. WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus sprak aan het begin van een tweedaagse bijeenkomst gericht op het versnellen van de ontwikkeling van medicijnen, diagnostiek en vaccins tegen het griepachtige virus te midden van groeiende bezorgdheid over het verspreidingsvermogen ervan.

Tot op heden heeft China 42.708 bevestigde gevallen gemeld, waaronder 1.017 doden, zei Tedros. "Met 99% van de gevallen in China is dit nog steeds een noodgeval voor dat land, maar één die een zeer ernstige bedreiging vormt voor de rest van de wereld," vertelde hij meer dan 400 onderzoekers en nationale autoriteiten, waaronder enkele die deelnamen aan videoconferentie van het vasteland van China en Taiwan.

Tedros, die maandag met verslaggevers sprak, verwees naar "enkele gevallen van transmissie op mensen zonder reisgeschiedenis naar China", en haalde gevallen in Frankrijk en Groot-Brittannië deze week. Vijf Britse onderdanen werden in Frankrijk gediagnosticeerd met het coronavirus, nadat ze in hetzelfde skichalet verbleven met een persoon die in Singapore was geweest.

“De detectie van dit kleine aantal gevallen kan de vonk zijn die een groter vuur wordt. Maar voor nu is het slechts een vonk. Ons doel blijft beheersing," zei hij.

Inwoners van Hongkong evacueerden uit een woongebouw waar een man en een vrouw bevestigd met coronavirus live negatief op het virus waren getest, zeiden gezondheidsautoriteiten dinsdag, wat de bezorgdheid over een cluster van de uitbraak in de door China geregeerde stad verlichtte. Er zijn nog veel vragen over de oorsprong van het virus, dat in december op een markt voor wilde dieren in de centrale Chinese stad Wuhan is ontstaan ​​en door een hoest- of niesbui wordt verspreid door druppeltjes.

"We hopen dat één van de resultaten van deze bijeenkomst een overeengekomen routekaart zal zijn voor onderzoek waar onderzoekers en donoren zich op zullen afstemmen," vertelde Tedros aan de besloten deurvergadering, volgens opmerkingen van het VN-bureau. “Waar het om gaat is solidariteit, solidariteit, solidariteit. Dat geldt vooral voor het delen van monsters en sequenties," zei Tedros. "Om deze uitbraak te verslaan, hebben we open en rechtvaardig delen nodig, volgens de principes van billijkheid en gelijkheid."

Dr. Mike Ryan, de beste experts in noodsituaties, vertelde maandag aan verslaggevers: "Dit is een geweldig initiatief om onze kennis te centraliseren." Het doel was om hiaten te identificeren en wetenschappelijke informatie te genereren voor dringende medische interventies, zei hij.

"Dit is niet alleen maar wetenschappelijk discours, er zijn grote problemen met hoe dat hele proces wordt bestuurd," zei Ryan, daarbij verwijzend naar de noodzaak om "eerlijke toegang te garanderen" tot alle producten die zijn afgeleid van onderzoek en zijn goedgekeurd door regelgevers. "Iedereen bij elkaar brengen, denk ik, zal ons een kikkersprong moment geven in termen van samenhang, prioriteiten stellen," zei hij.

Een week geleden konden slechts twee laboratoria in Afrika het nieuwe coronavirus diagnosticeren, maar vanaf zondag verwachtte de WHO dat elke natie in Afrika de ziekte zou kunnen diagnosticeren.