VS klaagt vier Chinese militaire officieren aan voor datalek
11 Feb, 05:58
foto
De FBI gaf deze foto's vrij van de verdachten.


De Verenigde Staten (VS) heeft vier Chinese militaire officieren beschuldigd van de enorme cyberaanval op kredietbureau Equifax. Meer dan 147 miljoen Amerikanen werden getroffen in 2017 toen hackers gevoelige persoonlijke gegevens inclusief namen en adressen stalen. Sommige Britse en Canadese klanten werden ook getroffen.

Bij de aankondiging van de aanklachten noemde procureur-generaal William Barr de hack "één van de grootste datalekken in de geschiedenis". Volgens gerechtelijke documenten zijn de vier naar verluidt lid van het 54e onderzoeksinstituut van het Volksbevrijdingsleger (PLA), een onderdeel van het Chinese leger. Ze brachten weken door in het systeem van het bedrijf, ze braken in bij beveiligingsnetwerken en stalen persoonlijke gegevens, aldus de documenten.

De tenlastelegging met negen aanklachten beschuldigt de groep ook van het stelen van handelsgeheimen, waaronder het verzamelen van gegevens en databaseontwerpen. De verblijfplaats van de verdachten is onbekend en het is zeer onwaarschijnlijk dat zij terecht zullen staan ​​in de VS.

FBI-adjunct-directeur David Bowdich zei: "We kunnen ze niet in hechtenis nemen, ze voor de rechtbank brengen en ze opsluiten - niet vandaag, in elk geval."

Datalek 2017
Equifax zei dat hackers tussen half mei en eind juli 2017 toegang hadden tot de informatie toen het bedrijf de inbreuk ontdekte. De aangeklaagden zouden verkeer via 34 servers in bijna 20 landen hebben gerouteerd om te proberen hun ware locatie te verbergen.

Het ratingbureau bewaart gegevens over meer dan 820 miljoen consumenten en informatie over 91 miljoen bedrijven. Bowdich zei dat er tot nu toe geen bewijs is dat de gegevens worden gebruikt om de bankrekening of creditcard van een persoon te kapen.

Equifax CEO Mark Begr zei in een verklaring dat het bedrijf dankbaar was voor het onderzoek. "Het is geruststellend dat onze federale wetshandhavingsinstanties cybercriminaliteit - met name door de staat gesponsorde misdaad - behandelen met de ernst die het verdient."

Critici hebben het bedrijf ervan beschuldigd dat het niet de juiste stappen heeft ondernomen om informatie te bewaken en dat het te lang heeft gewacht om het publiek over de hack te informeren. Richard Smith, CEO van Equifax, ten tijde van het hacken, nam een ​​maand na de inbreuk ontslag. Hij verontschuldigde zich voor het falen van het bedrijf, voordat hij in het Congres getuigde.

Equifax moest een schikking van US$ 700 miljoen betalen aan de Federal Trade Commission. De Amerikaanse toezichthouder beweerde dat het in Atlanta gevestigde bedrijf geen redelijke stappen heeft ondernomen om zijn netwerk te beveiligen. Ten minste US$ 300 miljoen van de schikking ging naar het betalen voor identiteitsdiefstal en andere gerelateerde kosten die door de slachtoffers werden gemaakt.

In een verklaring zei Barr: "Dit was een opzettelijke en ingrijpende inbreuk op de privéinformatie van het Amerikaanse volk. Vandaag houden we PLA-hackers verantwoordelijk voor hun criminele acties, en we herinneren de Chinese regering eraan dat we de mogelijkheid hebben om de mantel van anonimiteit op internet te verwijderen en de hackers te vinden die de natie herhaaldelijk tegen ons inzet."

China heeft nog geen commentaar gegeven op de aanklachten.

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July