Berenstein: Van Trikt alleen kan het niet gedaan hebben
31 Jan 2020, 00:43
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


De vakbond bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is er geschokt over dat US$ 100.000.000 aan spaartegoeden van burgers is gebruikt, zonder dat de banken hiervan op de hoogte waren. Vakbondsleider Robby Berenstein zegt aan Starnieuws dat hier sprake is van fraude en diefstal. "Dit kan nooit gebeurd zijn door de toenmalige governor Robert van Trikt alleen. Deze zaak moet grondig worden uitgezocht en de schuldigen moeten worden gestraft. Het vertrouwen in de bank en de regering zijn ernstig geschaad," stelt Berenstein. 

De vakbondsleider zegt dat opheldering zal worden gevraagd. Hij heeft vernomen dat naast de US$ 100 miljoen aan kasreserve ook tientallen miljoenen aan termijndeposito die bij de CBvS was van particuliere banken zijn gebruikt voor valuta-interventies en betalingen van schulden. "Als het geld van burgers niet veilig is bij de CBvS dan wordt voor het ergste gevreesd," stelt Berenstein. Hij vindt dat president Desi Bouterse en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zo snel mogelijk uitleg moeten geven. 

Berenstein merkt op dat er enorme ongerustheid is in de samenleving. De werkers bij de banken weten niet wat ze in de ochtend aan klanten moeten zeggen. "De situatie is van dien aard dat alles aan gedaan moet worden om het vertrouwen terug te krijgen. "Een verklaring van de banken alleen is niet voldoende. Immers, het geld is weggemaakt door monetaire autoriteiten," benadrukt de vakbondsleider. 

Deze kwestie moet niet met de mantel der liefde worden bedekt, want op die manier komt het vertrouwen niet terug. Mensen die hier medeverantwoordelijk voor zijn, moeten ook de consequenties van dragen, meent Berenstein. Er moeten harde garanties komen over hoe zo een situatie wordt voorkomen. De vakbondsleider merkt op dat waarvoor gewaarschuwd was, is gebeurd. Toen heeft men alle kritiek weggewuifd, brengt hij in herinnering. Er zijn strafbare handelingen gepleegd waartegen er opgetreden moet worden. 
Advertenties

Thursday 21 September
Wednesday 20 September
Tuesday 19 September