Vuurwerkshow op brug heeft niet voldaan aan verwachtingen
26 Jan, 00:52
foto
De vuurwerkshow op de Jules Wijdenboschbrug is laat maar veelbelovend begonnen. Tot verbazing van de grote menigte was de show ineens afgelopen. (Foto's: René Gompers)


“We zijn nog bij de brug ja, we wachten op vuurwerk. Ze zijn eventjes gestopt,” belt een meisje met iemand. Maar na een halfuur wachten gebeurt er nog niks en komen de trekkers en de brandweer van de brug af. De vuurwerkshow op de ‘Bosjebrug’ is ineens geëindigd. Net als de tiener en haar zusjes hebben honderden anderen gewacht op een hervatting van de vuurwerkshow die ‘te snel’ was afgelopen. Er was brand ontstaan bij een van de trekkers vanwaar het vuurwerk werd afgeschoten. 

De vuurwerkshow is onderdeel geweest van het plan van de overheid om het Jaar van de Rat groots in te luiden. Op het Onafhankelijkheidsplein en het Oude Vlaggenplein waren een culturele show en de Temple Fair gaande. Beide zijn goed bezocht. In de drukte is een jongen tussen het publiek flauwgevallen. Hij is weer bijgebracht door omstanders. Het incident is haast onopgemerkt gebleven, de podiumkunsten zijn kleurrijk en houden de aandacht vast. De culturele show met een acrobatenclub uit China is ruim drie kwartier later dan gepland begonnen. De vuurwerkshow ook. Er is afgeschoten vanaf drie trekkers waarop het vuurwerk al netjes geordend was. 

Honderden mensen hadden zich rond de ‘Bigi Broki’ en ‘haven’ verzameld om de vuurwerkshow mee te maken. Een deel keek vanaf de Waterkant. De brug was vanaf de voet aan beide oevers afgesloten. De show begon met “dat is mooi noh” maar ging al gauw over tot “a slap man”. Dikke rook ontsierde het kleurrijke vuurwerk. Het gespetter nam af, stopte helemaal. Er hing nog steeds een dikke rook. Een vlam was waar te nemen. Een bluswagen en enkele andere pick-ups haasten zich naar de plek. 

Een deel van de mensen is blijven wachten. Daartussen bevonden zich wat herrieschoppers. De politie heeft de orde weten te handhaven. Veel mensen zijn met eigen stoelen, eten en drank gekomen. Er waren ook veel kinderen op de been. “Maar wat is gebeurd dan?” roept iemand. Een duidelijk antwoord is er niet. En wanneer de trekkers en andere voertuigen de brug afdalen, verdwijnen de mensen heel snel. “Is afgelopen? Dat was het?” Dat het wel een “mooi idee” was en betere 'orga' behoefde, is de rode draad van de gesprekken tussen de teleurgestelde mensen. De spectaculaire show die beloofd was, is uitgebleven.

René Gompers
Advertenties

Friday 28 February
Thursday 27 February