Essed: Bouterse sleept ambt president mee naar zitting
22 Jan 2020, 14:03
foto
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, keurt het af dat Desi Bouterse het ambt van de president meegesleurd heeft naar de rechtbank. (Foto: Raoul Lith)


Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden 8 december 1982, vindt dat "de persoon Desi Bouterse het ambt van de president heeft meegesleept" naar de Krijgszitting vandaag. De jurist merkt tegenover journalisten op dat men de fout maakt door te denken dat de persoon president is. "De heer Bouterse is geen president. Hij draagt het ambt van president. En hij heeft dat ambt meegesleept vandaag. Dat vind ik op zichzelf te betreuren. Daarmee besmeurt hij nodeloos dat ambt," stelt Essed. 

Bouterse is naar de zitting gegaan met zijn hele entourage. De eerste rijen waren ook gereserveerd voor de beveiliging die samen met Bouterse de zittingszaal binnenkwam. Hij is ook niet gefouilleerd zoals het doorgaans gebeurt wanneer een verdachte het gebouw binnenkomt. Publiek en pers zijn wel grondig gescreend, waarbij ook de mobiele telefoons ingeleverd moesten worden. NDP-toppers waren eveneens aanwezig in de zaal. 

Essed kijkt wel positief naar het proces. Bouterse is verschenen voor de rechter. Hij heeft daarmee de jurisdictie van de Krijgsraad erkend. Op vragen zegt de jurist dat de mobilisatie van massa geen invloed heeft op het proces. "Op de inhoud van de rechtszaak heeft het nul komma nul invloed." De zaak is ordelijk verlopen. De behandeling van de zaak in verzet is officieel begonnen, ook al heeft er geen inhoudelijke behandeling plaatsgevonden. "Wij zijn weer een stap verder," stelt Essed vast.  
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March