Column: Regering voedt sociale media en mofo koranti
21 Jan, 00:59
foto
Governor Robert van Trikt rondt studie International Executive Master of Finance and Control af.


Terwijl de Centrale Bank van Suriname is onthoofd, hult de regering zich in stilzwijgen. Is het dan gek dat sociale media en mofo koranti overuren maken? De wildste geruchten doen de ronde, maar de regering en de raad van toezicht van de bank besluiten niks te zeggen. Blijkbaar dringt het niet voldoende door dat het hier gaat om de moederbank die de SRD moet bewaken en verdedigen. Ondanks miljoenen US-dollar interventie is de koers verder de lucht ingegaan door de stuurloosheid bij de bank en gebrek aan communicatie bij de regering. 

Waar gaat het om bij de bank? Het zal niet de Range Rover zijn, want daarin rijdt - tot vandaag nog formeel governor Robert van Trikt - al maanden rond. Antidateren van de lening is niet acceptabel. Jammer voor Ingeborg Geduld-Nijman, die bekend stond als onkreukbaar en 20 jaar haar rug recht heeft gehouden, dat ook zij hierin is meegesleept. Maar zij heeft karakter getoond door haar ontslagbrief te schrijven. 

Gaat het om aankoop van het Assuriagebouw en een groot terrein in de omgeving van Blauwmeer? Is het omdat dure consultants binnengebracht zijn, of mensen van het eigen bedrijf? Of cocktailparty's vanaf dag 1, grote feesten, dure hotels huren, een zoveel gangen diner in Torarica? Of speelt er meer? Is er sprake van sjoemelen met geld bij verstrekken van dure dollars aan cambio's en opkopen van fout goud? Is er door koersverschillen schade berokkend aan de bank en daarmee de samenleving? Is er sprake van corruptie en fraude?

Of moest de governor de laan uit omdat hij bepaalde handelingen van de regering niet wilde plegen? In de ontslagbrief staat dat er "een zodanig verschil in inzichten is tussen de Regering en mijn persoon, op basis waarvan ik niet langer kan functioneren als gewenst". Dus volgens Van Trikt is er sprake van verschillende beleidsinzichten. Dus niks corruptie en dingen die het daglicht schuwen. Misschien verschil van inzichten over interventie-dollars verstrekken aan Chotelal. Want hij heeft steevast nooit de verantwoordelijkheid willen nemen over hoe Chotelal (e.a.) aan de goedkope dollars kwam. Nadat journalisten bleven aandringen, verwees hij naar de president. Vanaf toen zijn de problemen pas goed begonnen. 

Dan zullen we het maar niet hebben over hoe het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) een rondedans doet met de verwikkelingen bij de CBvS. Suriname was zooooo blij dat het Nederlandse OM terechtgewezen is door de Rechtbank Noord-Holland. Stephen Tsang zou zeggen 'vrijpostig!' Van Trikt claimde persoonlijk de overwinning (ook niet zo slim). Wel ook internationaal schadelijk, de crisis met de governor, terwijl het OM cassatie heeft ingesteld. 

In elk geval is ervoor gekozen om de zaak van de CBvS niet binnenskamers op te lossen. Stukken liggen op straat en er is een onderzoek gaande. Bond, personeel, bankiers zijn al geïnformeerd. De Nationale Assemblee die een week lang al roept om opheldering wordt als poppenkast beschouwd. Zonder finaal resultaat krijgen anderen wel informatie, maar het volk niet. Maar van Moes moet niet meegewerkt worden aan gossip. Gelukkig zijn er media die wel informatie boven tafel halen. Als zaken zo erg zijn, moet er niet alleen intern onderzoek komen, maar moet de pg worden ingeschakeld voor een strafrechtelijk onderzoek. Het is intriest dat het zoveelste instituut de toets der kritiek niet kan doorstaan. Heel jammer voor het land. God zij met ons Suriname!

Nita Ramcharan
Advertenties