15 cambio's krijgen vreemde valuta van CBvS
18 Jan 2020, 00:57
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft 15 van de 25 cambio's US-dollars en euro's ter beschikking gesteld. Het gaat om US$ 100.000 en 100.000 euro per cambio. Deze cambio's kregen al valuta om de koers beheersbaar te kunnen houden. Starnieuws verneemt dat voordat governor Robert van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met verlof ging, de toezegging al was gedaan. 

De vreemde valuta aan de cambio's is beschikbaar gesteld door waarnemend governor, Ingeborg Geduld-Nijman. Het geld wordt ter beschikking gesteld via de rekening van de CBvS bij de Surinaamse Postspaarbank. De koers schommelt tussen de US$ 8.70-8.85 cash en €8.95-€9.15. De bedoeling van de interventie is om de koers omlaag te brengen. Op Chotelal (City Cambio) na, verkopen de meeste wisselkantoren kleine bedragen. 

De officiële koers van de CBvS voor de US$ is SRD 7.52 en voor de euro SRD 8.36. De cambio's mogen de US-dollar tegen een veel hogere koers verkopen, en wel voor SRD 8.60. Langzaam moet de koers omlaag gebracht worden door deze interventie. De mensen die valuta kopen, moeten wel aangeven waarvoor het geld bestemd is. Er wordt verkocht voor onder andere huishuur, tickets en aflossingen. 


Advertenties