Olie crossroad
11 Jan, 13:50
foto


Nu alle politieke partijen van zich hebben laten horen over de olievondst voor de kust van Suriname en mijns inziens hebben doen voorkomen alsof we allemaal volgende week al  stinkend rijk zullen zijn, hoop ik dat we nu collectief ons hoofd uit de wolken kunnen halen en weer met beide benen op de grond gaan staan. Er is door een paar mensen aangegeven dat het minimaal 5 jaar zal duren voordat Suriname ook maar enigszins zal profiteren van deze vondst.

Daarnaast doen we maar voor 5% mee met deze onderneming. 95% van de totale opbrengst is dus voor de andere participanten. Willen we voor meer meedoen, dan dienen we meer geld op tafel te leggen daarvoor. Geld dat we nu niet hebben. Verder wordt er van alle kanten geroepen dat de toekomst voor Suriname er nu rooskleurig uitziet. Misschien is dat wel zo, maar dat zal alleen gebeuren indien we ervoor zorgen dat we bij de les blijven. We zijn echt niet het eerste land ter wereld waar er olie gevonden is, maar daarvan alsnog financieel de vruchten niet kan plukken.

"Dé snelst groeiende bron voor oliewinning ter wereld is (West-)Afrika. Niet alleen China, ook de VS en de Europeanen proberen als eerste bij Afrika’s nieuwe oliebronnen te komen. Gezien de ronduit vernietigende gevolgen die vijftig jaar oliewinning hebben gehad voor een land als Nigeria, houden experts hun hart vast voor de nabije toekomst van relatief nieuwe olielanden als Angola, (Zuid-)Soedan en Equatoriaal-Guinea." (Bron: Mondiaal Nieuws 30 mei 2007)

Voorzichtigheid is dus geboden. We hebben in Suriname eerder de fout gemaakt om onze economie te laten rusten op één pijler. Sterker nog, we maken die fout nog steeds…

We staan nu echter op een crossroad in onze geschiedenis. Het is dus aan ons allemaal, politici en de normale burger op straat, om te kiezen hoe we verder gaan: Trekken we lering uit hoe het niet moet, zoals het verschillende landen in Afrika is vergaan, of kiezen we voor de weg welke misschien iets langer is, maar veel meer rendement oplevert voor onze bevolking en de generaties na ons?

Want… olievelden raken ooit op. Dat is een gegeven.

Er wordt vaak gesproken over Dubai. De olie die daar gevonden is was de katalysator voor de rijkdom voor deze stad in de Verenigde Arabische Emiraten, maar de toenmalige leiders van de Emiraten wisten toen al dat deze voorraad niet oneindig was. Er is dus in de loop der jaren heel veel geld verdiend met olie, maar er is daarna ook enorm veel geïnvesteerd in het land. ALLES werd naar een hoger niveau getrokken. Indien er voor bepaalde zaken die wilden worden gerealiseerd geen kennis in huis was, dan werd deze ingekocht en in huis gehaald. Geloof in eigen kunnen betekent namelijk ook toegeven dat je, indien nodig, om hulp vraagt. Iets niet weten is het uitgelezen moment om kennis op te bouwen. Zijn er fouten gemaakt door de verschillende sjeiks? Ongetwijfeld…, maar er is lering getrokken uit die fouten. Voor verdere informatie verwijs ik naar de vele you tube videos en artikelen over de geschiedenis van de Emiraten.

Dus…. Dames en heren politici en leiders van ons land. Het is aan ons allen - met jullie op de voorgrond – om deze olievondst voor heel Suriname en al zijn burgers, ongeacht welke politieke kleur aangehangen wordt, tot een ongekend succes te maken. Na bijkans 45 jaar onafhankelijkheid hebben we dat als volk volgens mij wel verdiend.

Neil Jap-Tjong
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May