Reactie op persbericht ministerie van Binnenlandse Zaken
11 Jan, 07:46
foto


Ik ben zeer content met het feit dat BIZA en CBB uiteindelijk hebben aangegeven dat zij een fout (wat mij betreft is het een blunder) hebben gemaakt in hun publicaties. Het is wel jammer dat zij het na drie weken van mijn publicatie hebben gedaan en ook nota bene nadat een bepaald medium gezamenlijk met mij het uitgebreid heeft behandeld. In de drie weken is er voldoende ruimte gegeven aan de gemeenschap voor speculaties, waardoor zaken een eigen leven zijn gaan leiden. Ik hoop dat alle verantwoordelijke instituten lering trekken uit deze misstap van BIZA en CBB, waardoor zij zeer zorgvuldig omgaan met het publiceren van belangrijke en/of gevoelige informatie. Deze blunder mag zich niet herhalen.

Na de rectificatie van BIZA en CBB ziet het voorlopige kiezersbestand voor de komende verkiezingen er al volgt uit:
Paramaribo: 168.397
Wanica: 92.971
Nickerie: 24.142
Coronie: 2.020
Saramacca: 12.459
Commewijne: 23.386
Marowijne: 13.918
Para: 18.238
Brokopondo: 7.764
Sipaliwini: 21.990
Het voorlopig aantal kiezers bedraagt landelijk dus 385.285.

Partijen die aan de komende verkiezingen wensen deel te nemen, wil ik adviseren om de ontwikkelingen rondom het aantal kiezers zakelijker te volgen tot aan de wettelijke ter inzagelegging en uitgave van de definitieve kiezerslijsten. In de twee uitgaven van de verkiezingskrant in twee dagbladen na mijn publicatie, heb ik gemerkt dat BIZA en CBB het kiezersbestand niet meer hebben gepubliceerd. Ik hoop dat nu zij gereageerd hebben op mijn publicatie wij het kiezersbestand in elke verkiezingskrant kunnen zien tot aan de verkiezingen.

Feitelijk kan het aantal kiezers afnemen door overlijden, gevangenneming vanwege veroordeling voor een misdrijf en krankzinnigheidsverklaring door de daartoe bevoegde rechtsinstantie. Waar men zeker op moet letten, is de toename van het aantal kiezers in bepaalde districten. De toename kan alleen plaatsvinden door naturalisatie. De grote toestroom van o.a. Haïtianen, Chinezen, Brazilianen, Cubanen en Venezolanen kan leiden tot snelle naturalisatie voor het beïnvloeden van de verkiezingen ten eigen bate, indien de huidige machthebbers dat van plan zijn.

Maisha Neus moest maanden wachten om genaturaliseerd te worden tot Surinamer, terwijl de huidige president van de Centrale Bank van Suriname binnen 24 uur genaturaliseerd is tot Surinamer. Gezien deze ontwikkelingen moeten politieke partijen wel alert zijn tot aan de verkiezingen. Het naturaliseren van buitenlanders kan wel meer invloed hebben op de resultaten in de kleine districten dan in de grote districten.

Ik spreek de hoop uit dat de uitslag van de komende verkiezingen de daadwerkelijke wil van het volk mag zijn, waardoor wij als eenheid kunnen werken aan de ontwikkeling van ons geliefd land.

Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May