115 Vliegmaatschappijen op zwarte lijst EU
11 Dec, 22:22
foto
Iran Air is verbannen uit het Europese luchtruim, omdat het specifieke vliegtuigen binnen zijn vloot exploiteert. (Foto: Luchtvaartnieuws)


De Europese Unie (EU) heeft haar lijst met luchtvaartmaatschappijen die niet of beperkt mogen vliegen in haar luchtruim, bijgewerkt. Gabon is van de lijst verwijderd. Er staan nu 115 luchtvaartmaatschappijen voor wie een vliegverbod geldt naar EU-luchthavens. Armenië is onder "scherpere controle" geplaatst. Op de lijst prijkt ook de Surinaamse Blue Wing Airlines.

"Er is positief nieuws voor Gabon," zegt de Europese Commissie en kondigt aan dat alle gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen in het Centraal-Afrikaanse land, van de lijst zijn verwijderd. De beslissing volgt op waargenomen "verbeteringen aan de veiligheid van de luchtvaart."

Gabon werd in 2008 op de lijst gezet, wat betekent dat luchtvaartmaatschappijen geen toestemming hadden om in het EU-luchtruim te vliegen. "We kunnen de inspanningen erkennen die de luchtvaartveiligheidsinstanties in Gabon hebben geleverd", zei commissaris voor Transport Adina Vălean. Wat Armenië betreft, werd het toezicht verhoogd na tekenen van een verminderd veiligheidstoezicht door het Armeense burgerluchtvaartcomité.

In totaal is het 115 luchtvaartmaatschappijen nu verboden om in de Europese Unie te opereren. Het betreft 109 luchtvaartmaatschappijen die zijn gecertificeerd in 15 landen, waar “een gebrek aan veiligheidstoezicht door de luchtvaartautoriteiten werd geconstateerd. Op de zwarte lijst staan de vliegmaatschappijen van Afghanistan, Angola (met uitzondering van twee luchtvaartmaatschappijen), Djibouti, Eritrea, Equatoriaal-Guinea, Kirgizische Republiek, Liberia, Libië, Nepal , Moldavië (met uitzondering van drie luchtvaartmaatschappijen), Republiek Congo, Democratische Republiek Congo, São Tomé en Príncipe, Sierra Leone en Sudan.

Zes individuele luchtvaartmaatschappijen prijken ook op de lijst, "op basis van bezorgdheid over de veiligheid van deze luchtvaartmaatschappijen zelf". Het betreft Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Suriname), Med-View Airlines (Nigeria ) en Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Bovendien worden Air Koryo (Noord-Korea), Air Service Comoren (Comoren) en Iran Air (Iran) verbannen uit het Europese luchtruim als zij specifieke vliegtuigen binnen hun vloot exploiteren. In oktober kreeg Turkmenistan Airlines toestemming om haar activiteiten binnen de Europese Unie te hervatten na een opschorting van tien maanden wegens bezorgdheid over de veiligheid. Het voerde zijn eerste vlucht naar de luchthaven van Frankfurt (FRA) uit op 7 december 2019.

Monday 27 January
Sunday 26 January
Saturday 25 January