Frankrijk: Nationale staking gaat tweede dag in
06 Dec 2019, 12:37
foto
Temidden van de verkeerschaos in Frankrijk waren er enorme files in en rond de hoofdstad Parijs. (Foto's: Reuters)


Voor de tweede achtereenvolgende dag is Frankrijk lam geslagen door een landelijke staking tegen geplande pensioenhervormingen die president Emmanuel Macron wil doorvoeren. Verschillende vakbonden, waaronder trein- en metrowerkers, stemden in om de stakingsactie uit te breiden, wat weer een dag betekent van enorme verstoringen van belangrijke diensten.

Het komt nadat minstens 800.000 mensen donderdag hebben geprotesteerd, waarbij gewelddadige botsingen in een aantal steden zijn gemeld. Werknemers zijn boos over geplande pensioenhervormingen waardoor ze later met pensioen gaan of geconfronteerd worden met lagere uitbetalingen.

Frankrijk heeft momenteel 42 verschillende pensioenregelingen in zijn particuliere en publieke sector, met variaties in pensioenleeftijd en uitkeringen. President Macron zegt dat zijn plannen voor een universeel op punten gebaseerd systeem billijker zouden zijn, maar velen zijn het daar niet mee eens.

Spoorwerkers stemden voor verlenging van hun staking tot vrijdag, terwijl vakbonden bij de Parijse bus- en metro-operator zeiden dat hun staking tot minstens maandag zou doorgaan. De belangrijkste vakbonden zouden later op vrijdag bijeenkomen om de volgende koers te bepalen.

De regering van Macron heeft naar verluidt plannen gemaakt om de stakingsactie dit weekend af te handelen. Maar sommige vakbonden hebben gezworen de staking voort te zetten totdat hij zijn campagnebelofte om het pensioensysteem te herzien, opgeeft. "We gaan op zijn minst een week lang protesteren en aan het einde van die week gaat de overheid ingeven", vertelde de 50-jarige Parijse transportmedewerker Patrick Dos Santos aan persbureau Reuters.

Spoorwegexploitant SNCF zei dat ongeveer 90% van zijn hogesnelheidstreinen op vrijdag zijn geannuleerd, terwijl luchtvaartmaatschappijen als Air France, EasyJet en Ryanair vluchten hebben geannuleerd. Ten minste negen van de 16 metrolijnen in Parijs waren gesloten, terwijl andere beperkte diensten hadden. Op belangrijke wegen in en rond de hoofdstad werden ook files van meer dan 350 km gemeld. Sommige pendelaars gingen fietsen of gebruikten elektrische scooters in een poging om de transportchaos te voorkomen. Eurostar heeft gezegd dat het een kort tijdschema zal gebruiken tot 10 december, met 29 geplande diensten die voor vandaag zijn geannuleerd. Van veel scholen wordt verwacht dat ze gesloten blijven, terwijl ziekenhuizen onderbezet zijn.

Minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer zei dat minder leraren vrijdag zouden staken dan de vorige dag, omdat hij betoogde dat het huidige pensioenstelsel diepgaand hervormd moest worden. "Het zou voor ons veel gemakkelijker zijn om niets te doen, zoals anderen voor ons," vertelde hij de lokale zender BFMTV. "We zouden deze termijn van vijf jaar kunnen doorstaan ​​zonder diepgaande hervormingen door te voeren. Maar als elk voorzitterschap op deze manier redeneert, zullen onze kinderen geen acceptabel pensioensysteem hebben."

Minister van Solidariteit en Gezondheid Agnès Buzyn vertelde radionetwerk Europa 1 dat de regering de woede van de demonstranten had gehoord en de vakbondsleiders zou ontmoeten om de hervormingen maandag te bespreken. Ze merkte op dat de regering de details van haar plan nog niet had uiteengezet en zei dat er "een discussie gaande was over wie er zal worden getroffen, in welke leeftijd het begint, welke generaties betrokken zijn - dat alles ligt nog op tafel".

Macron heeft in het openbaar geen commentaar gegeven op de staking, maar een ambtenaar die anoniem met het persbureau AFP sprak, zei dat de president "kalm" was en vastbesloten was de hervorming door te voeren in een sfeer van "luisteren en overleg". De Franse politie zei dat 800.000 mensen donderdag de straat op gingen, waaronder 65.000 in Parijs. Vakbondsleiders stelden het aantal hoger, waarbij de CGT-unie zei dat de opkomst 1,5 miljoen mensen in heel Frankrijk was.

De verstoring betekende dat populaire toeristische locaties in Parijs, waaronder de Eiffeltoren, voor de dag gesloten waren en drukke verkeersknooppunten zoals het Gare du Nord ongewoon stil waren. In de hoofdstad waren er meldingen van vandalisme en gebruikte de politie traangas om demonstranten te verspreiden. In totaal werden 71 arrestaties in de stad uitgevoerd, zei de politie. Botsingen werden ook gemeld in een aantal andere steden, waaronder Nantes, Bordeaux en Rennes.

Spoorwegexploitant SNCF zei dat 90% van de regionale treinen door de storing op donderdag was geannuleerd. Honderden vluchten werden ook geannuleerd, waarbij luchtvaartmaatschappijen waarschuwden voor verdere verstoring.

Motief staking
Leraren, transportmedewerkers, politie, advocaten, ziekenhuis- en luchthavenpersoneel namen donderdag mee aan de algemene staking. Naar verluidt hebben veel andere arbeiders de verstoring vooruitgelopen door donderdag en vrijdag vrij te nemen, maar het is onduidelijk hoe lang de "onbeperkte staking" actie zou kunnen duren.

De administratie van Macron zal hopen een herhaling te voorkomen van de algemene staking in 1995 over pensioenhervormingen, die het transportsysteem gedurende drie weken verlamde en massale steun van het volk kreeg, waardoor de regering werd gedwongen terug te krabbelen.

Het uniforme systeem van Macron beloont werknemers voor elke gewerkte dag en kent punten toe die later worden omgezet in toekomstige pensioenuitkeringen. De officiële pensioengerechtigde leeftijd is in het laatste decennium verhoogd van 60 naar 62, maar blijft één van de laagste onder de OESO-groep van rijke landen. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld is de pensioengerechtigde leeftijd voor staatspensioenen 66 en zal deze stijgen tot minstens 67.

Het besluit zou de meest voordelige pensioenen voor een aantal banen teniet doen. De vakbonden vrezen dat het nieuw systeem betekent dat sommigen langer moeten werken voor een lager pensioen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April