Suku trobi bakru
06 Dec, 20:52
foto


Zoals ik de bezigheid van politiek simpelweg begrijp, bejegenen politieke tegenstanders elkaar niet als aartsvijanden en is partij discipline een pijler als van lidmaatschap van een politieke partij wordt gesproken. Mijn gerespecteerde omu Idris Naipal, die ik overigens nooit heb ontmoet, is lid van een politieke organisatie, waar ik bovendien respect voor heb, immers democratie staat en valt met vooral van elkaar verschillende zienswijzen van één en dezelfde waarheid, het nationaal belang.

Het bespreken van mijn oud-collega en advocaat Irvin Kanhai, in een recent schrijfstuk, met zoveel waardeoordelen en zelfs een aantijging dat Irvin Kanhai opgekropte frustraties  zou hebben, schoot bij mij in het verkeerde keelgat. De mening van mijn waarde omu Idris Naipal over van alles en nog wat en ik weet dat ik misschien ook het doelwit wordt van zijn aarts vijandschap, is en blijft zijn mening en de waardeoordelen van hem zijn misschien, net zoals in zijn geheel schrijfstuk, een onderdeel van een los geschoten en zeker onschuldig, projectiel.

Maar die suku trobi bakru, die ik teruglees in het stuk, zou zich minstens op twee punten moeten bezinnen. Irvin Kanhai mag met of zonder gewetensperikelen zeggen dat hij wel of geen lid is van een politieke partij, een feit welk elk ander prominent lid van welke andere politieke organisatie, zou moeten weten. Ken de geschiedenis van de politieke tegenstander. Dat Irvin Kanhai als advocaat zou hebben gefaald in het 8 decemberproces, is een stelling van mijn waarde omu Idris Naipal en gepassioneerd als hij is, vergeet hij misschien dat toen een prominent lid van de politieke organisatie waarvan mijn waarde omu ook lid is, werd vervolgd, het deze Irvin Kanhai was die vanaf het begin tot na de veroordeling naast zijn cliënt heeft gestaan, met alle publiciteit van dien. Die cliënt was minister en hij raakte in een vacuüm toen hij verdachte werd, want zijn politieke partijgenoten vergaten hem misschien voor het gemak.

Recentelijk en veel minder besproken ging het om een schoolgaande tiener, wiens direct familielid, ook prominent lid is van de politieke organisatie waarvan waarde omu Idris Naipal, lid is, die juridisch werd bijgestaan door Irvin Kanhai. Irvin Kanhai zou zelf, nooit reageren op het schrijfstuk en misschien neemt hij mij dit geschrijf ook niet in dank af, maar mijn waarde omu, suku trobi bakru hoeft toch niet een uiting te zijn van uw eigen opgekropte frustratie, die u overigens nog eens op trouwe lezers als mij, projecteert.. .De politieke organisatie waarvan mijn waarde omu lid is, heeft  na de uitspraak in het 8 decemberproces een verklaring uitgebracht. Soms is juist het zich scharen achter de politieke discipline waar men lid van is, de kracht van die organisatie, zo is afgelopen zondag ook gebleken op Zanderij, toch?

Aashna Kanhai