Aandelen Apache kelderen na teleurstellende resultaten Suriname
04 Dec, 22:31
foto
De teleurstellende resultaten van de eerste exploratieput van Apache Corporation voor de kust van Suriname, heeft zijn aandelen laten 'crashen'.


De aandelen van Apache Corporation zijn begin van de week gekelderd. Maandag hadden de aandelen de laagste prijs in 18 jaar bereikt. De ineenstorting volgde op een teleurstellende update van de olie- en aardgasproducent over zijn eerste exploratieput in blok 58 voor de kust van Suriname.

De boorwerkzaamheden in de Maka Central - 1 put begonnen eind september, met een verwachte boortijd van 30 tot 60 dagen. "Bij het bereiken van een diepte van ongeveer 6.200 meter, koos het bedrijf ervoor om verschillende testactiviteiten uit te voeren in twee verschillende soorten formaties in het Boven-Krijt tijdperk," zei het bedrijf maandag in een verklaring. “Na de voltooiing van deze tests zal het bedrijf de boorinstallatie verplaatsen, de apparatuur aanpassen aan het boorschip en het boren halverwege december hervatten om een ​​derde formatie in het Krijt tijdperk te evalueren. De nieuwe doeldiepte van de put is ongeveer 6.900 meter.”

Het bedrijf zei dat het alleen nog een update zal geven als het de resultaten heeft uitgewerkt. Analist Neal Dingmann bij SunTrust Robinson Humphrey zei dat de update 'negatief voor de aandelen' was, omdat Apache de productieresultaten van de eerste twee geteste Krijt-exploratiedoelen niet heeft besproken en zei dat het nog eens 700 meter moest boren om een ​​derde doelformatie te testen.

"Volgens ons is het aandeel relatief binair geworden, afhankelijk van de Surinaamse resultaten ... We geloven dat aandelen vandaag ondermaats zouden kunnen presteren gezien de perceptie dat de eerste twee doelstellingen niet succesvol waren en die mogelijk het vertrouwen in de economische levensvatbaarheid van de positie hebben verminderd," schreef Dingmann in een onderzoeksnota.

Het aandeel daalde met 12,3% tot US$ 19,54, de laagste slotkoers sinds november 2001. De daling was de grootste sinds het 14,7% daalde op 20 november 2008, midden in de financiële crisis. Het handelsvolume steeg naar bijna 22,8 miljoen aandelen, vergeleken met het daggemiddelde van ongeveer 5,2 miljoen aandelen.

De uitverkoop deed afbreuk aan de relatieve kracht in de bredere energiesector, de enige sector in de 11 sleutelsectoren van de S&P 500 (meest gevolgde Amerikaanse aandelenindex) die geen terrein verloor, aangezien de oliehandelaren hoopten op productieverminderingen.

"We blijven geloven dat een toekomstige olie-/condensaatontdekking een materiaalpositief zou zijn voor de aandelen, terwijl een gasontdekking/dry hold ertoe kan leiden dat de aandelen dalen," schreef Dingmann. "Na de aankondiging van maandag verwachten we geen extra commentaar van het bedrijf rond Suriname tot eind januari/begin februari 2020."

MarketWatch zei dat de aandelen van Apache tot nu toe 26% zijn gedaald, terwijl de aandelen in de energiesector 2,7% zijn gestegen en de S&P 500 met 24% is toegenomen.

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January