Venezolaans handelsblok in de bres voor president Bouterse
04 Dec, 10:12
foto


Het Venezolaanse handelsblok (ALBA TCP) heeft in reactie op het vonnis van president Desi Bouterse in het 8 decemberproces, gewaarschuwd voor "recente pogingen tot destabilisatie in Suriname tegen de regering van president Desiré Delano Bouterse."  In een officiële verklaring zegt het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de lidstaten van het ALBA-TCP hun bezorgdheid hebben geuit over dergelijke acties, die "gericht zijn op het genereren van instabiliteitssituaties en het verkiezingsproces van volgend jaar rechtstreeks te beïnvloeden."

Suriname is lid van het ALBA-TCP-blok en een bondgenoot van president Nicolas Maduro van Venezuela. "We hebben met bezorgdheid vastgesteld hoe een gerechtelijk proces wordt gemanipuleerd voor politieke doeleinden om instabiliteit te genereren en de benoeming van president Bouterse voor de presidentsverkiezingen van 2020 te voorkomen," zegt het handelsblok. De andere leden van het handelsblok dat door Cuba en Venezuela in 2004 werd geïnitieerd zijn Antigua en Barbuda, Cuba, Dominica, Nicaragua, Saint Kitts and Nevis en Saint Vincent and the Grenadines. Het ALBA blok moest als tegenhanger van de Free Trade Area of the Americas (FTAA) dienen.

Het regionale handelsblok stelt ook dat de "waardeoordelen" van de autoriteiten uit landen als Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk " prematuur zijn met het doel het oordeel van de rechtbanken te beïnvloeden en het is duidelijk interventie in interne zaken van het volk en de regering van Suriname."

De verklaring gaat verder met: "De landen van ALBA-TCP verwerpen categorisch dit interventiepatroon dat al kenmerkend is in onze regio en we vragen dat de soevereiniteit van Suriname, zijn instellingen en de wil van zijn volk democratisch worden uitgedrukt tijdens de peilingen."

Desi Bouterse is op 29 november veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op 15 politieke tegenstanders in 1982. Het gerechtelijk proces begon in november 2007. President Bouterse heeft gezegd dat hij het slachtoffer is van een 'politiek proces'.

Saturday 25 January
Friday 24 January
Thursday 23 January