Surinaamse Tafeltennisbond start landelijke trainingen
01 Dec, 10:42
foto
De Surinaamse Tafeltennisbond wil kinderen motiveren om vroeg te starten met het spelen van tafeltennis.


De Surinaamse Tafeltennisbond , STTB, onder leiding van Geeta Girjasing, is gestart met het landelijk trainen van trainers die in de toekomst kinderen vanaf vijf jaar zullen opleiden in tafeltennissen. Speciaal hiervoor is de internationale trainer, Luisiana Perez, afgereisd naar Suriname om de trainers de basis technieken van deze tak van sport bij te brengen. Perez is voorgedragen door het bestuur van de Latijns Amerikaanse tafeltennis organisatie. Zestien trainers nemen deel aan de training die volgende week wordt afgesloten met een diploma. 

“Ik wil deze sport landelijk promoten en vooral kinderen motiveren heel vroeg te starten”, zegt een zichtbare trotse Girjasing die vanaf februari 2018 de nieuwe voorzitter is van de Surinaamse Tafeltennisbond. Voorheen was de sport vooral geconcentreerd in Paramaribo. Girjasing zelf speelt al 45 jaren tafeltennis en heeft haar eigen vereniging Smashpoint. Samen met de Nederlandse ambassade, het ministerie van Sport en Jeugdzaken en vrienden van haar vereniging heeft ze inmiddels vanaf 2017 kunnen bewerkstelligen dat zeker 14 betonnen tafels landelijk zijn verspreid en toegankelijk zijn voor kinderen. “We zijn nu goed zichtbaar in Nickerie en Brokopondo”, laat Girjasing optekenen. 

Het bezoek van de internationale trainer is een bijzonder mijlpaal. Ook trainers vanuit Saramacca en Commewijne hebben zich aangemeld. Deze districten krijgen hun eigen tafels in de toekomst, waarna kinderen zich kunnen inschrijven voor deze sport. “Mijn visie is decentraliseren en talenten ontdekken, want Suriname heeft ontzettend veel talenten”, zegt Girjasing. Een van de talenten van haar vereniging is Adesh Jahanghier die in 2016 kampioen van Suriname is geworden. Een ander hoogtepunt is dat er steeds meer meisjes inschrijven voor deze sport. “In Nickerie alleen spelen er al 14 meisjes en dat is iets om apetrots op te zijn”, jubelt Girjasing. De STTB is opgericht op 1 augustus 1952 en is gevestigd in Paramaribo. 

Advertenties