Amazone branden versnellen Andes gletsjersmelt
29 Nov 2019, 12:18
foto
Rookpluimen van bosbranden in het Amazonegebied bereiken gletsjers in het Andesgebergte. (Getty Images)


Rook van brandende bossen in de Amazone kan de gletsjersmelt versnellen, zeggen onderzoekers. Hun conclusie voedt de bezorgdheid over een watercrisis in Zuid-Amerika. Het onderzoeksteam vond bewijs dat sneeuw en ijs werden "verduisterd", waardoor de smeltsnelheid werd versneld en de voorraden werden bedreigd.

Smeltende tropische gletsjers leveren water voor miljoenen mensen in de regio. Wetenschappers hebben de beweging en het effect van rookdeeltjes van branden op Andes-gletsjers gemodelleerd en hun conclusies vergeleken met satellietbeelden. En ze zeggen dat de impact op het hele continent zal worden gevoeld.

Dr. Newton de Magalhães Neto van de Staatsuniversiteit van Rio de Janeiro in Brazilië zei: "Ontbossing en branden in de Amazone - gebeurtenissen die zich voornamelijk in Bolivia, Peru en Brazilië voordoen - kunnen niet als een regionaal probleem worden beschouwd. "Ze hebben sociale implicaties op continentale schaal, [omdat] het versnellen van het verlies van gletsjers het risico op een watercrisis verhoogt en de kwetsbaarheid van verschillende Andes-gemeenschappen in reactie op klimaatverandering."

Het eerste wat de studie, gepubliceerd in Scientific Reports, wilde doen, was aantonen dat rookpluimen van bosbranden in het Amazonegebied daadwerkelijk gletsjers in het Andesgebergte konden bereiken. De studie, geleid door Dr. de Magalhães Neto, concentreerde het onderzoek op twee jaar - 2007 en 2010 - toen veel meer branden dan normaal in het Amazone-regenwoud woedden.

Atmosferische gegevens toonden aan dat rook van die branden - met name zwarte koolstofdeeltjes - op de wind werden gedragen en op berggletsjers werd afgezet. De studie was gericht op één specifieke gletsjer - Zongo Glacier in Bolivia. Dr. de Magalhães Neto zei: "Eenmaal op de gletsjer afgezet, verduistert zwarte koolstof het sneeuw- / ijsoppervlak, waardoor zijn vermogen om zonnestraling - of zonlicht te reflecteren, vermindert." Dat donkere oppervlak absorbeert dan meer van de energie van de zon, wat het smelten versterkt.

Hoewel de bevindingen aanzienlijk waren, zeiden de onderzoekers dat ze niet als een enorme verrassing kwamen: hetzelfde proces is elders in de wereld gezien. "Groenland ontvangt grote hoeveelheden zwarte koolstof van oorsprong uit fossiele brandstoffen als gevolg van Noord-Amerika en de Europese industrialisatie," zei Dr. de Magalhães Neto. "En zwarte koolstof van de verbranding van fossiele brandstoffen en biomassa op het noordelijk halfrond, heeft het smelten van gletsjers in het Noordpoolgebied versneld."

Dr. Ryan Wilson van de Universiteit van Huddersfield heeft de impact van klimaatverandering op gletsjers in de Andes vijf jaar lang bestudeerd. Hij zei dat de studie de langeafstandseffecten van Amazonebranden heeft aangetoond. "Dit verhoogt het bewustzijn van een extra factor die een invloed kan hebben op het smelten van gletsjers in de tropische Andes," zei hij. Maar hij voegde eraan toe: "Aangezien deze studie slechts naar één gletsjer kijkt, is verder onderzoek nodig om de impact op regionale schaal te begrijpen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May