Uruguay: Luis Lacalle wint presidentschap
29 Nov 2019, 06:51
foto
Luis Lacalle zal in maart worden ingezworen als de nieuwe president van Uruguay. (Beeld: Reuters/BBC)


Met bijna alle stemmen geteld, heeft de kandidaat van de regerende partij bij de presidentsverkiezingen van Uruguay, zijn nederlaag toegegeven. Daniel Martínez van de Broad Front-coalitie verwees in een tweet naar zijn conservatieve rivaal, Luis Lacalle Pou, als de gekozen president.

Het voorlopige verkiezingsresultaat was zo nipt dat het kieshof zei dat het tot vrijdag zou duren om het definitieve resultaat bekend te maken. Lacalle komt op 1 maart aan de macht. Zijn overwinning zal een conservatieve regering inluiden na 15 jaar heerschappij door het linkse Broad Front.

Vertraging
De voorlopige resultaten die kort na de tweede stemronde op zondag werden vrijgegeven, suggereerden dat Lacalle 48,7% van de stemmen had gewonnen, vergeleken met 47,5% voor Martínez. Het verschil tussen de twee kandidaten was 28.666 stemmen. Het kieshof zei dat het resultaat zo dichtbij was dat het geen winnaar zou verklaren voordat het meer dan 35.000 stembiljetten had ontvangen van kiezers die het toegewezen stembureau niet konden bereiken.

Martínez tweette dat de telling van die stemmen de voorlopige resultaten niet heeft veranderd "dus ik groet de president-elect @LuisLacallePou, met wie ik morgen een vergadering zal hebben. Ik dank iedereen vanuit de grond van mijn hart die op ons heeft vertrouwd door hun stem op ons uit te brengen".

Luis Lacalle
Luis Lacalle is de zoon van een voormalige president. Hij werd beschreven als een 'opstandige' tiener die dol was op surfen en niet zo dol was op de formaliteiten van het kantoor van zijn vader, terwijl deze aan de macht was. Terwijl hij rechten studeerde, raakte Luis Lacalle betrokken bij de partij van zijn vader, de centrumrechtse Partido Nacional (PN, Nationale Partij). In 1999 werd hij gekozen als lid van de lokale vergadering.

Hij verwierf nationale bekendheid in 2011 toen hij tot president van de Tweede Kamer werd gekozen. Hij heeft zich in 2014 kandidaat gesteld voor het presidentschap, maar werd verslagen door de huidige president, Tabaré Vazquez. Na zijn verlies bij de peilingen werd hij senator maar bleef hij zijn presidentiële bod voorbereiden op de verkiezingen van 2019.

Lacalle is conservatief en zeer handelsgericht. Tijdens zijn campagne beloofde hij de fiscale verantwoordelijkheid na te leven en de economie opnieuw te activeren. Hij bekritiseerde de "roekeloze uitgaven" van vorige regeringen.

Hij zegt dat hij van plan is om meer politie op straat te zetten, maar wil ook de hoge kosten van levensonderhoud aanpakken door bezuinigingsmaatregelen. Zijn critici zeggen dat zijn beleidsplannen sociale programma's in gevaar kunnen brengen die momenteel veel Uruguayanen ten goede komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May