'Uitverkoop' van Caribische diplomatieke paspoorten
27 Nov 2019, 04:44
foto
De Dominicaanse premier Roosevelt Skerrit (l) zou honderdduizenden dollars hebben gekregen voor zijn verkiezingscampagne in 2014 van een Iraanse zakenman. (Foto's: Al Jazeera)


Politici in het Caribisch Gebied zouden in ruil voor geld betrokken zijn bij een corrupte handel in diplomatieke posten, zo bleek uit een onderzoek van Al Jazeera. In Diplomats for Sale legt Al Jazeera's onderzoekseenheid politici in Dominica en Grenada bloot die bereid zijn geheime campagnebijdragen van rijke buitenlandse zakenmensen te accepteren in ruil voor diplomatieke paspoorten. In Dominica lijken leden van beide politieke partijen bereid om geld te ontvangen in ruil voor een politieke functie, aantijgingen die ze sterk ontkennen.

Undercover-opnames onthullen hoe de voormalige Dominicaanse premier Oliver Seraphin aanbood een geheime deal te sluiten om een ​​ambassadeurschap in Azië te verschaffen voor een bedrag van in totaal US$ 470.000. De onthulling komt dagen vóór een algemene verkiezing in Dominica op 6 december, waarin premier Roosevelt Skerrit opnieuw verkiesbaar is.

Uit het onderzoek van Al Jazeera blijkt ook dat Skerrit naar verluidt honderdduizenden dollars heeft opgehaald voor zijn verkiezingscampagne in 2014 van een Iraanse zakenman met de naam Alireza Monfared in ruil voor een ambassadeurschap voor Dominica in Maleisië. Naast geld zou Monfared Skerrit naar verluidt ook t-shirts en andere parafernalia (verzameling min of meer kostbare spullen) hebben verstrekt voor zijn campagne in 2014.

"Ali ontving zijn diplomatieke paspoort persoonlijk uit de handen van de premier toen hij naar Kuala Lumpur kwam", aldus zakenman Manoj Bullah, die getuige was van de deal. "Zonder dat geld zou Ali zijn diplomatieke paspoort niet hebben gekregen", zegt Bullah. Eén van de redenen waarom Monfared het paspoort wilde, beweert Bullah, is dat het de Iraanse diplomatieke immuniteit zou bieden en het zou voorkomen dat hij zich zorgen hoeft te maken over de Iraanse autoriteiten. Monfared werd uiteindelijk gearresteerd door zijn eigen regering en werd begin november 2019 veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het stelen van meer dan een miljard dollar aan olie-inkomsten.

Oliver Seraphin ontkende later ooit het voorstel om een ​​diplomatiek paspoort met Skerrit te kopen. Hij beweerde dat hij sprak zonder autoriteit en een naam noemde om indruk te maken. Premier Skerrit ontkent ten sterkste dat hij met Oliver Seraphin over een ambassadeurschap heeft gesproken. Hij noemt diens opmerkingen volkomen onjuist.

Grenada investeringsregeling
Het onderzoek onthult een ander paspoortenzwendel in Grenada, waar een investeringsregeling is gekoppeld aan het aanbod van een ambassadeurschap. Volgens de Amerikaanse zakenman Leo Ford kreeg één van zijn partners in de regeling een diplomatieke rol aangeboden in ruil voor smeergeld voor toekomstige overheidsprojecten. De Grenadaanse regering en voormalige zakenpartner ontkent die aantijging en zegt dat hij het onderwerp is van een persoonlijke vendetta door Ford.

De zaak weerspiegelt het schandaal van Eric Resteiner, een Amerikaanse oplichter, die beweerde dat hij een half miljoen dollar in contanten had overhandigd aan de premier van Grenada, Keith Mitchell, als gedeeltelijke betaling voor zijn benoeming tot ambassadeur in algemene dienst. Mitchell zegt dat hij slechts US$ 15.000 ontving voor reiskosten.

Het 18 maanden durende onderzoek kijkt ook naar hoe tientallen rijke internationale zakenmensen ambassadeurs zijn gemaakt door verschillende Caribische staten om hen te vertegenwoordigen in landen over de hele wereld en bij de Verenigde Naties. Hoewel er geen bewijs is van wangedrag van hun kant of betaling voor hun posities, zijn de ambassadeurschappen niet in overeenstemming met het eigen verdrag van de Verenigde Naties over wie diplomaat moet zijn.

Volgens het Verdrag van Wenen van 1961 moeten ambassadeurs normaal gesproken burgers van het land zijn en geen beroepsactiviteiten verrichten die verder gaan dan hun voltijdse diplomatieke rol in de landen waarvoor ze zijn aangesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May