Moengo geniet van defilé en parade
25 Nov 2019, 12:40
foto
President Desi Bouterse op het defileerpunt in Moengo, waarlangs diverse gewapende troepen langs zullen marcheren. (Foto's: René Gompers)


Het defilé en de parade in Moengo zijn achter de rug. Blijde mensen langs de weg, sommigen in traditionele kledij gestoken. "Moengo na moro switi presi fu de now," roept een vrouw. Ze zwaait naar de camera's terwijl even verderop twee vrouwen dansen op een Srefidensilied die uit grote speakers langs de weg galmt.

President Desi Bouterse, wederom in militair tenue gestoken, heeft veel bekijks en krijgt 'big up' en 'power' van het publiek, terwijl hij naar het defileerpunt wordt gereden. Snel maar natuurlijk ook met 'show' gaan de gewapende troepen langs. Het publiek is hoorbaar ingenomen met de vrouwelijke troepen, vooral met de dames die de zware voertuigen besturen en het zwaar geschut bedienen.

"Un go tek den brasjon," roept er iemand wanneer de gewapende commando's langskomen. Daarna gaat het gejuich, gewuif en gezwaai met zakdoeken en vlaggetjes verder. Het publiek blijft niet langer achter de dranghekken wanneer het gebrul van zware motoren hoorbaar is. Ze begeven zich tussen de honderden motorrijders uit binnen- en buitenland die de Srefidensimars afsluiten. De mobieltjes komen tevoorschijn, tijd voor een 'stoer' moment.

President Bouterse stond tijdens de volksreceptie stil bij de twee doden die gevallen zijn op de concessie van de ondernemer Ronnie Brunswijk (voorzitter ABOP). Brunswijk is in het binnenland door dit trieste voorval. Bouterse heeft zijn condoleance overgebracht aan de nabestaanden. Hij heeft aangegeven dat de regering er alles aan zal doen om het gezag te herstellen in het gebied waardoor de mensen rustig in hun dorpen kunnen wonen en werken. Er zijn ook Surinamers die hand- en spandiensten verlenen aan de Braziliaanse bende. 

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May