Taptoe: Minder maar gevaarlijkere stunts
23 Nov 2019, 14:44
foto
Na dagen van oefenen, was het gisteren raak. Het publiek kon genieten van de show van de helikopters. (Foto's: René Gompers)


De Taptoe in het André Kamperveen is juichend afgesloten. De militaire band speelt een vrolijk deuntje terwijl de troepen uit marcheren. Het publiek blijft nog enkele momenten applaudisseren, juichen, dansen en zwaaien met Surinaamse vlaggetjes voordat het ook huiswaarts keert. Majoor Faried Ilahibaks is dik tevreden. Er wordt al aan volgend jaar gedacht wanneer het 45 jaar Srefidensi is, maar duidelijk is het niet of er een speciale taptoe zal zijn, laat hij optekenen.

Dit jaar waren er minder acts op de militaire show. Er was wel meer variatie. Zo hebben bijvoorbeeld de luchtmacht en de infanterie, samen een demonstratie gegeven van hoe een vijand onschadelijk wordt gemaakt. De motorbrigade heeft dit keer naast het synchroon rijden ook gevaarlijke stunts in het donker uitgevoerd. De mastlichten van het stadion zijn uitgedaan, alleen de sirenes en koplampen verlichtten de rijwielbaan waar de motoren elkaar met hoge snelheid kruisten. Bij het onderdeel waarbij er van een lichtmast van 20 meter werd afgedaald, leek het even of er iets mis ging. De soldaat zijn benen raakten halverwege  los van het touw, met zijn armen stevig aan de lijn bungelde hij voor enkele seconden een paar meters boven de grond. Misschien was het een stunt?

Ilahibaks legt uit wat ‘taptoe’ betekent en inhoudt. “Er was een tijd dat de soldaten na dienst naar de kroeg gingen. Zij bleven er tot de volgende dag nog hangen terwijl hun shift zou beginnen. Toen werd de opdracht gegeven om het serveren van bier te stoppen, om de tap te sluiten; tap toe!,” vertelt Ilahibaks. “De jongens moesten met muziek terug naar het kamp marcheren. Maar ze maakten er een show van. Dat schouwspel wordt nu groots opgevoerd. En vanaf het aantreden van brigade-generaal en minister van Defensie, Ronni Benschop, wordt de taptoe tweejaarlijks gehouden zodat het publiek  kan genieten van prettige en mooie acts die door militairen worden uitgevoerd.” Op het veld is door de verschillende troepen het getal 44 gevormd; 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname.

“Ja, volgend jaar is het 45 jaar en zijn we in 2020, we moeten dan weer wat gaan doen,” merkt Ilahibaks op. “We hebben al gedacht over hoe we het willen organiseren, maar laten we het even laten als een verrassing.” De militairen en meerdere gewapende machten gaan zich nu concentreren op de parade en het defilé dat dit jaar in Moengo, Marowijne wordt gehouden. Het zwaar materiaal gaat een dag eerder onder politiebegeleiding naar het grensdistrict, deelt Ilahibaks mee. De parade en het defilé zullen heel vroeg worden afgewerkt. Om 10 uur ’s morgens al. “We zijn vroeg dit jaar omdat de president later op de middag zijn reis naar China zal aanvangen,” zegt Ilahibaks. “Maar het wordt sowieso weer een mooie parade en defilé.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May