“Persvrijheid meten is afhankelijk van politiek, economie en etniciteit”
09 May 2011, 17:00
foto
De Amerikaanse journalist Mark Bench.


Meten van persvrijheid staat niet los van politieke, economische en etnische gebeurtenissen in een land. Verschillende internationale organisaties geven op basis van deze drie hoofdcriteria een ranking aan landen over hoe de media in hun land functioneert. De Amerikaanse journalist Mark Bench die nu in Suriname is voor het geven van workshops in Paramaribo en Nickerie zal hierop dieper ingaan.

“Belangrijk is dat bij elke ranking gekeken moet worden naar de uitgangspunten van het instituut dat het onderzoek doet”, zegt hij. Bench merkt ook op dat persvrijheid meten niet op afstand gedaan kan worden, wat wel eens gebeurt. Ook het nalaten te praten met verschillende journalisten, overheden en instanties kan een verkeerd beeld geven. Bench is op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade in Suriname.

Situatie 2010
Naar aanleiding van publicaties met verschillende rankings is een discussie ontstaan over de positie die Suriname inneemt op de verschillende internationale lijsten. Tot nu toe kan worden uitgegaan van ten minste twee gezaghebbende ratingsorganisaties. Beide afhankelijk van hun criteria bestempelen de Surinaamse situatie als ‘redelijk vrij’, maar niet goed. Het gaat om de Freedom House en Reporters Without Borders. Van de 196 landen krijgt Suriname van Reporters Without borders rank 35 en van Freedom House 43.

Beide organisaties baseren hun ranking op een situatie uit 2010. Over hoe de situatie zich heeft ontwikkeld sinds het aantreden van de regering Bouterse/Ameerali is niets bekend. Wat uit de gesprekken rond de viering van World Press Freedom day betreft, opvalt is dat onder de nieuwe regering de uitsluiting van mediahuizen en dus een nieuw fenomeen is. Bench wijst er in gesprek met Starnieuws op dat de toelating van de vrije media tot informatie zwaar meetelt in een ranking. Op de website van Freedom House worden landen met hun ranking gewaardeerd met vrij, gedeeltelijk vrij en geen vrije pers. In 2010 gold voor Suriname de waardering ‘vrij’.

Andere aspecten die van belang zijn bij het meten van de persvrijheid die weer afhankelijk zijn van de politiek, economie en etniciteit zijn: geweld, bedreigingen aan journalisten, rechtszaken en censuur. Bench zal de komende dagen enkele workshops verzorgen. Maandag begint de workshop met praten over mensenrechten, het recht van vrije meningsuiting en persvrijheid. Op dinsdag praat hij over persvrijheid en de wereld rondom de media/journalisten. Woensdag wordt in Nickerie gesproken over persvrijheid en verslag doen buiten de hoofdstad. Donderdag wordt rond het onderwerp gepraat over actuele gebeurtenissen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May