Gajadien: President misleidt samenleving weer over koers
21 Nov, 04:42
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) ziet pogingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), gedirigeerd door de president Desi Bouterse, om de koers omlaag te brengen, als water naar zee dragen. De verkiezingsstunt van de president welke uitgevoerd wordt door de CBvS, heeft geen effect op de valutamarkt, zegt Gajadien, die ook lid is van de vaste commissie Financiën, aan Starnieuws. 

Het voorzien van enkele cambio’s dagelijks van valuta om te verkopen voor de kleine man, is meer geworden een business voor enkele speculanten. Mensen worden geronseld om met hun ID-kaart wekelijks een US$ 300 om te wisselen. "We zien zelfs vreemdelingen (Haïtianen, Cubanen, Chinezen) in de rijen om een US-dollar te verkrijgen voor SRD 7,90. Algauw kan men het kwijt voor SRD 8,20 en SRD 8,50. Sommige huurders kunnen met hun contract wel een US$ 2000  per maand verkrijgen additioneel. Wel merken wij dat deze zelfde cambio’s voor het giraal verkeer koersen hanteren van SRD 8,20 voor US$ 1", stelt de VHP-topper.

Gajadien stelt dat uitgaande van de drukte en de bedragen er ongeveer US$ 120.000 per dag omgezet zal worden. Dus tot de verkiezingen zal ongeveer US$ 20 miljoen hiervoor gebruikt worden. Het vermoeden bestaat dat de president dacht hiermede de overige valutahandelaren te trekken naar deze lagere koers. Maar vermoedelijk begrijpt de president ook niet dat de economie niet zo werkt, zegt de VHP-topper. 

Door het ontbreken van transparantie vanuit de CBvS waar, hoeveel en tegen welke koers er wordt geïntervenieerd, wordt volgens Gajadien de speculatie in de economie alleen maar erger.  Nu al bestaat theoretisch een koers van SRD 7,52 niet meer. Hij vindt dat het voor de samenleving overduidelijk dient te zijn dat de regering nu slechts gefocust is op de verkiezingen. De president zal daarom de komende dagen de samenleving weer voorhouden hoe toerisme gaat toenemen door een moderne airport en mooie wegen, alleen om de leningen in China verder te rechtvaardigen. Er worden volgens Gajadien dagelijks honderden mensen in dienst genomen alsof er geen tekort is in de staatshuishouding. De politicus ziet deze laatste zes maanden een bewuste strop voor de komende regering zal worden gecreëerd. "Intussen hebben velen zich verrijkt ten koste van het volk".