OM blijft bij strafeis tegen piloten in drugszaak
19 Nov, 13:29
foto


Officier van justitie, Shanta Mahadew, heeft op de rechtszitting van maandag in haar tweede beurt duidelijk gemaakt dat ze bij de strafeis blijft. Ze eiste 18 jaar cel tegen de piloten Harti L. en Dionathan M. voor deelname aan een criminele organisatie en het invoeren van 488 kilogram cocaïne. In deze zaak staat ook terecht ondernemer Raj Oedit. Er werd 488 kilogram cocaïne onderschept vorig jaar in een vliegtuig dat geland was op zijn perceel in Saramacca. Ook is gevraagd om hen een boete op te leggen van SRD 200.000. 

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het vast komen te staan dat de verdachten met de drugs in het vliegtuig waren op Surinaams grondgebied. Ook de landing was reeds ingezet. Mahadew voerde aan dat beide verdachten actief betrokken waren bij het feit; ze hebben voor het transportgedeelte gezorgd en waren bewust van de aanwezige drugs. Uit het onderzoek is gebleken dat beide verdachten minimaal twee drugstransporten actief uitgevoerd hebben in opdracht van derden. De instructies kwamen ook van hen en die ontvingen ze in Brazilië, Venezuela en in Suriname. Het OM benadrukte dat Harti L. en Dionathan M. deze feiten zelf bevestigden bij de politie en bij hun voorgeleiding bij de rechter- commissaris. 

Mahadew merkte op dat het feit zich heeft voltrokken in het derde kanton, omdat het drugsvliegtuig in Saramacca aangetroffen werd. Volgens haar vergist de verdediging zich dat het om het tweede kanton gaat. Op 16 december zullen de raadslieden Irvin Kanhai, Vishal Rambharos en Michella Lau-Kerssenberg dupliceren in deze zaak.