Ontbossing Braziliaanse Amazonegebied hoogst sinds 2008
18 Nov, 23:13
foto
Wetenschappers zeggen dat de Amazone in een versneld tempo verliezen heeft geleden sinds president Jair Bolsonaro aantrad. (Foto: Reuters)


De ontbossing van het Amazone-regenwoud in Brazilië is in 12 maanden met 29,5% toegenomen, het hoogste percentage sinds 2008, meldt het ruimteagentschap van het land. Het regenwoud verloor 9.762 vierkante kilometer van zijn vegetatie tussen augustus 2018 en juli 2019, zegt Inpe.

De extreemrechtse president Jair Bolsonaro heeft in het verleden de juistheid van de gegevens van Inpe in twijfel getrokken. Wetenschappers zeggen dat de Amazone sneller verliezen heeft geleden sinds Bolsonaro aantrad in januari. Ze zeggen dat de president de voorkeur geeft aan ontwikkeling boven behoud.

Bolsonaro - die in juli een soortgelijk Inpe-rapport als gebrekkig heeft afgedaan - heeft geen commentaar gegeven op de laatste gegevens. Als het grootste regenwoud ter wereld, is de Amazone een vitale koolstofwinkel die het tempo van de opwarming van de aarde vertraagt.

In het afgelopen decennium waren vorige regeringen in Brazilië erin geslaagd om ontbossing te verminderen met gecoördineerde actie van federale agentschappen en een boetesysteem. Maar Bolsonaro en zijn ministers hebben de straffen bekritiseerd en toezicht gehouden op een dramatische daling van de inbeslagnames van hout en veroordelingen voor milieucriminaliteit.

Wednesday 12 August
Tuesday 11 August