Stringente leningsvoorwaarden 'Bridge Note' US$ 150 miljoen
18 Nov, 00:00
foto
De lening die Suriname aangaat bij Oppenheimer & Co en Republic Bank in schema. De lening wordt aangegaan voor 18 maanden.


Suriname gaat een overbruggingslening (Bridge Note) aan voor US$ 150 miljoen met als onderpand de dividendbetalingen van Staatsolie, royaltybetalingen van Iamgold en inkomsten van de Staat uit de stroomafname van de Afobaka Hydro dam. De lening wordt aangegaan voor 18 maanden bij Oppenheimer & Co en Republic Bank Limited tegen een vaste rente van 10%.

Van de US$150 miljoen lening, gaat US$ 120 miljoen direct naar Alcoa voor achterstallige betalingen. Het restant van de lening zal voor "algemene budgettaire doeleinden, inclusief bepaalde kosten in verband met de hervorming van de energiesector" worden aangewend.

In de leningsovereenkomst zijn ook voorwaarden gesteld. Zo blijft de lening geblokkeerd, totdat de Afobaka Hydro Dam is overgedragen aan SPCS (Staatsolie Power Company Suriname NV), een dochteronderneming van Staatsolie. Als de overdracht aan de SPCS niet binnen 90 dagen na uitgifte van de lening is voltooid, wordt er een verplichte aflossing inclusief opgelopen rente in rekening gebracht.

Voorts zal een extra rente van 3% worden geheven als de veiligheidsbelangen in het aanvullend onderpand (dividendbetalingen Staatsolie, royaltybetalingen Iamgold en staatsinkomsten uit de stroomafname van de Afobaka Hydro dam) niet worden toegekend en 'geperfectioneerd' binnen 180 dagen na uitgifte van de lening. De extra renteheffing zal worden gerekend, totdat de situatie is gecorrigeerd.

Een overbruggingslening is van korte tijdsduur totdat er een 'take out' plaatsvindt, door een andere langere debt instrument. Hiermee kan de gebruiker aan zijn huidige verplichtingen voldoen door directe cashflow te bieden. Overbruggingsleningen hebben meestal een looptijd van een jaar, hebben relatief hoge rentetarieven en worden meestal ondersteund door een vorm van onderpand zoals onroerend goed of inventaris.