Bolsonaro en Xi juichen groeiende relatie tussen landen toe
13 Nov, 14:45
foto
De presidenten van China, Xi Jinping en van Brazilië, Jair Bolsonaro wuiven tijdens een ontmoeting voorafgaand aan de BRICS-top in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Chinese president Xi Jinping merkten woensdag aan wat zij sterke en groeiende bilaterale betrekkingen tussen hun landen noemden tijdens een korte openbare ceremonie in Brasilia. Hun opmerkingen onderstreepten hoe ver diplomatieke betrekkingen zijn gekomen sinds Bolsonaro in zijn campagne vorig jaar herhaald tekeerging tegen China. Het was aanleiding tot bezorgdheid dat hij één van 's werelds grootste handelspartnerships kon verstoren.

Voorzitters van de groep van grote opkomende economieën - Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (BRICS) - zijn vandaag woensdag en donderdag bijeen in de hoofdstad van Brazilië voor wat algemeen wordt verwacht als low-key, technische discussies. De vijf leiders zullen zich richten op het stimuleren van investeringen in hun landen te midden van een vertragende wereldeconomie, terwijl meningsverschillen over kwesties als Venezuela en Bolivia zullen worden opgelapt, aldus diplomaten.

China, dat vorig jaar de grootste handelspartner van Brazilië was met US$ 98,7 miljard aan wederzijdse handel, koopt enorme hoeveelheden grondstoffen in het grootste land van Zuid-Amerika. De Chinese vraag naar soja en andere landbouwproducten is gestegen te midden van de handelsoorlog van China met de Verenigde Staten.

In de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar zag het er heel anders uit. "De Chinezen kopen niet in Brazilië. Ze kopen Brazilië", zei Bolsonaro herhaaldelijk. Maar de extreemrechtse voormalige legeraanvoerder heeft een meer verzoenende toon aangenomen sinds hij de macht overnam. Er zijn vergaderingen op hoog niveau geweest en vriendelijke gebaren.

China heeft de export van 45 Braziliaanse vleesfabrieken toegestaan, geholpen door bezoeken eerder dit jaar door de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourao en minister van Landbouw Tereza Cristina Correa da Costa Dias.

Twee Chinese staatsbedrijven - de China National Offshore Oil Corporation en de China National Oil and Gas Exploration and Development Company - waren de enige bieders anders dan de eigen Braziliaanse Petroleo Brasileiro SA vorige week in een massale olieveiling, na een uitnodiging gemaakt door Bolsonaro tijdens zijn bezoek aan de Aziatische natie.