Ramdien Sardjoe al sinds 1964 in het parlement
07 May 2011, 08:00
foto


Het 145-jarig bestaan van de volksvertegenwoordiging in Suriname moet niet enkel historisch worden bekeken, maar ook gerelateerd worden aan de nationale en internationale ontwikkelingen. Dat stelt Ramdien Sardjoe, de volksvertegenwoordiger met de langste staat van dienst.

Sardjoe deed zijn intrede in de Staten van Suriname toen in 1964 de minister van Justitie en Politie, S. Rambaran Mishre overleed. Statenlid Jhan Adhin werd toen minister en de open gevallen plek in de volksvertegenwoordiging werd ingevuld door Sardjoe. Op 9 juli 1964 maakte de Sardjoe zijn entree in de Staten van Suriname. Sardjoe is bij de volgende 10 achtereenvolgende verkiezingen steeds gekozen het volk te vertegenwoordigen. Tussen 2001 en 2005 was hij voorzitter van de Assemblee. In 2005 werd Sardjoe, hoewel wederom gekozen in het parlement, vice-president.
"Bij de laatst gehouden verkiezingen was ik voorgedragen voor de tweede positie op de kieslijst. Ik heb bedankt voor die eer en een jongere voorgedragen”, zegt Sardjoe.

Sardjoe vindt dat president Desi Bouterse een te subjectief verhaal heeft gehouden, toen hij stilstond bij 145 jaar volksvertegenwoordiging in Suriname. Dat Bouterse zijn parlementaire speech op die dag besloot met het verwijt dat het huidig parlement geen kwaliteit heeft, “was niet op zijn plaatst", zegt Sardjoe.
“De status van het parlement is het resultaat van vallen en opstaan. We mogen blij zijn dat we een volksvertegenwoordiging hebben die functioneert." De man met de meeste parlementaire ervaring, zegt dat juist vroeger het Surinaams parlement in bepaalde opzichten veel zelfstandiger mocht optreden dan bijvoorbeeld de Tweede Kamer in Nederland. “De positie was er een van een zodanige controle op het regeringsbeleid die je zelfs niet in sommige Europese landen terug vond”, zegt Sardjoe.

De politieke veteraan weet toch in de speech van Bouterse en ook in die van parlementsvoorzitter Jennnifer Geerlings Simons een hoopgevende boodschap te herkennen. “Ze hebben beiden een hoop uitgesproken voor de toekomst en dat is te waarderen”, zegt hij.
Sardjoe zegt dat het natuurlijk altijd gewenst is dat het hoge College van Staat beter functioneert. “Maar die groei blijft niet uit. Het parlement wordt alsmaar functioneler. Het belangrijkste is dat het het volk van Suriname vertegenwoordigt. In welke mate het wel of niet tot zijn recht komt, wordt beoordeeld door het volk van Suriname”, zegt Sardjoe.

Bij de herdenking van 145 jaar volksvertegenwoordiging in Suriname is het voor de politicus vooral belangrijk niet te denken in termen van oppositie en coalitie. “Ik focus mij op het instituut van het parlement.
Sardjoe is net de 75 jaar gepasseerd. Hij zegt met gepaste trots en dankbaarheid terug te kijken op zijn politieke carrière. Hij is nu voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May