India wijst door China gesteunde Aziatische deal af
04 Nov 2019, 14:43
foto
De leiders van Asean schudden de hand met de Japanse premier Shinzo Abe, de Chinese premier Li Keqiang en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens de 22e Asean plus Three Summit in Bangkok, Thailand. (Foto's: Reuters)


China heeft zich vandaag gevoegd bij 14 landen in over wat het grootste handelspact ter wereld zou kunnen zijn. India heeft zich echter op het laatste moment teruggetrokken, omdat de deal naar verluidt zijn boeren, bedrijven, werknemers en consumenten zou schaden.

De Sino-VS handelsoorlog en het toenemende protectionisme hebben een nieuwe impuls gegeven aan jarenlange onderhandelingen over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), dat de 10 leden tellende Association of Southeast Asian Nations (Asean), China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw Zeeland samenbrengt. De leden zeiden dat de deal volgend jaar zou worden ondertekend nadat de 15 landen zonder India in Bangkok overeenstemming hadden bereikt over de tekst- en markttoegangskwesties.

"Tegen de achtergrond van een snel veranderende mondiale omgeving zal de afronding van de RCEP-onderhandelingen aantonen dat we ons collectief inzetten voor een open handels- en investeringsomgeving in de hele regio," zeiden de landen in een verklaring. Ze hebben de deur voor India opengelaten, waardoor het mogelijk later zou toetreden, als de problemen met de deal zijn opgelost.

Maar de Indiase premier Narendra Modi zei dat hij rekening moest houden met de belangen van de Indiase bevolking. "Wanneer ik de RCEP-overeenkomst meet met betrekking tot de belangen van alle Indiërs, krijg ik geen positief antwoord", zei Modi in een toespraak in Bangkok, volgens een nota van de regering. "Noch de Talisman van Gandhiji noch mijn eigen geweten staan ​​me toe om lid te worden van RCEP," zei hij, in een verwijzing naar de "vader van de natie" Mahatma Gandhi's stelregel om altijd te denken aan de armsten in de samenleving in een situatie van twijfel.

Rivaliteit India-China
India maakt zich zorgen dat de overeenkomst, die de geleidelijke afschaffing van tarieven vereist, zijn markten zou openen voor een vloed van goedkope Chinese goederen en landbouwproducten uit Australië en Nieuw-Zeeland die de lokale producenten zouden schaden. Langdurige rivalen China en India, die in 1962 een grensoorlog vochten, botsten de afgelopen dagen ook verbaal over het besluit van India om de constitutionele autonomie van de betwiste islamitische meerderheidsstaat Kashmir formeel in te trekken.

Zelfs zonder India zijn de landen in het RCEP-blok goed voor bijna een derde van het wereldwijde bruto binnenlands product, maar het vertrek betekent dat ze minder dan een derde van de wereldbevolking hebben in plaats van ongeveer de helft. "Hoewel ik blij ben dat de 15 hebben kunnen concluderen, is het jammer dat India niet in staat was om deze deal aan te gaan. Het was een enorme gemiste kans,” zei Deborah Elms van het Aziatische handelscentrum in Singapore. "In de tussentijd is dit uitstekend nieuws voor de handel en Azië," zei ze en merkte op dat er nog tijd was voor India om te tekenen.

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken, Le Yucheng, zei: "Wanneer India klaar is, zijn ze van harte welkom om aan boord te komen." Een voordeel voor de andere landen van relatief zwaargewicht India in het handelspact zou minder dominantie zijn geweest door China, vooral in een tijd dat zij de Verenigde Staten als een minder betrouwbare handels- en veiligheidspartner beschouwen.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump stuurde dit jaar een lagere delegatie naar de back-to-back Oost-Aziatische top en de VS-Asean-top. Vanwege de afwaardering in de Amerikaanse delegatie namen ambtenaren uit slechts drie van de 10 regionale landen deel aan de gebruikelijke VS-Asean-bijeenkomst. De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, vertelde tijdens een zakelijke bijeenkomst aan de zijlijn van de top dat de regering Trump "zeer betrokken en volledig betrokken" was bij de regio.

Nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Robert O'Brien, bracht een boodschap van Trump zelf voor de top en stelde sommige Zuidoost-Aziatische leiders tevreden door kritiek te leveren op Chinese acties in de betwiste Zuid-Chinese Zee. Maar diplomaten en analisten zeiden dat de boodschap uit Washington duidelijk was. "Er zijn meer serieuze twijfels geuit over de betrokkenheid van de Trump-regering en dit kan ook in de handen van andere superkrachten spelen om hun eigen agenda te duwen," zei Panitan Wattanayagorn, een voormalige Thaise nationale veiligheidsadviseur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May