Tal van gewonden in chaotisch weekend Hong Kong
04 Nov 2019, 10:44
foto
Voetgangers lopen over graffiti bij een oversteekplaats in Hong Kong, China. (Foto's: Reuters)


Tientallen mensen raakten gewond in Hong Kong tijdens een chaotisch weekend van anti-regeringsprotesten. China heeft opgeroepen tot een hardere houding om maanden van onrust in de Aziatische financiële hub te beëindigen.

De oproerpolitie bestormde zondag verschillende winkelcentra vol met gezinnen en kinderen, na één van de ergste dagen van geweld in weken toen de politie zaterdag traangas, rubberen kogels en  waterkanonnen afvuurde op menigten van zwart geklede demonstranten op het eiland. In een bloedig incident in Cityplaza, in de oostelijke buitenwijk van Taikoo Shing op zondag, heeft een man met een mes ingehakt op verschillende mensen en heeft hij een deel van het oor van een politicus afgebeten.

Onder de gewonden bevond zich een man die vermoedelijk de mes-aanval uitvoerde. Demonstranten hebben hem met stokken geslagen. De politie zei dat ze drie mannen hebben gearresteerd die bij het incident betrokken waren, onder wie de vermoedelijke 48-jarige aanvaller. De ziekenhuisautoriteit van de stad vertelde Reuters dat één persoon zich in een kritieke toestand bevond, terwijl twee anderen ernstig waren verwond. Gisteren vielen zo'n 30 gewonden. Twaalf politieagenten raakten ook gewond tijdens de weekendconflicten, met meer dan 300 mensen die  tussen vrijdag en zondag zijn gearresteerd. Volgens de politie zitten ze in de leeftijdsgroep 14 tot 54 jaar.

Terwijl de door China gecontroleerde stad en zijn vele bedrijven normaal tijdens de week functioneren, zijn er de afgelopen vijf maanden veel protesten ontstaan ​​in het weekend. Pro-democratie demonstranten voeren campagne tegen wat zij zien als Chinezen die zich bemoeien met de beloofde vrijheden van Hong Kong. China ontkent dit en heeft de westerse landen de schuld gegeven voor het veroorzaken van problemen.

Chinese staatsmedia riepen maandag op tot een hardere lijn tegen de demonstranten die de lokale kantoren van het door de staat gerunde persbureau Xinhua en andere gebouwen vernielden. Ze zeiden dat het geweld de rechtsstaat van de stad had beschadigd.

Deze week zijn meer demonstraties gepland, omdat de demonstranten druk blijven uitoefenen op eisen die een onafhankelijk onderzoek naar politiegedrag en algemeen kiesrecht omvatten. “We zien echt dat mensen heel zwaarmoedig zijn. Ze weten niet wat er vanavond of misschien het volgende weekend gaat gebeuren. En er is veel zorg, ”vertelde pro-democratie wetgever Charles Mok aan Reuters.

Demonstranten hebben plannen op sociale media verspreid om Guy Fawkes Day op dinsdag te markeren door nu verboden gezichtsmaskers op te zetten in gebieden rond Hong Kong. Veel mensen die de afgelopen weken de straat zijn opgegaan, hebben de witte, lachende Guy Fawkes-maskers gedragen die populair waren bij anti-establishment hackers en de film 'V for Vendetta'. De maskers zijn ook gebruik geworden bij protesten wereldwijd, ook in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten.

Carrie Lam, de leider van Hong Kong, riep afgelopen maand voor het eerst in meer dan 50 jaar noodmachten uit het koloniale tijdperk in door gezichtsmaskers te verbieden in een poging de protesten te onderdrukken. Demonstranten hebben het verbod grotendeels genegeerd en dragen maskers.

De protesten hebben Hong Kong verdeeld en de economie ervan ondermijnd, waarbij de politie bijzonder aandacht kreeg. "Ambtenaren schamen zich voor de misdaden gepleegd door de politie van Hong Kong en de dictatuur van de regering van Hong Kong," zei de Citizens ’Press Conference, een pro-democratie groep die later op maandag een discussie over de botsingen organiseert.

De politie heeft maandag een geplande persconferentie geannuleerd nadat verschillende journalisten van de publieke omroep en andere lokale media opdoken met helmen met borden met de tekst "Onderzoek politie brutaliteit" en "Stop politie leugens". De politie beval ze te vertrekken, maar ze weigerden. "We protesteren niet ... We gebruiken alleen onze kleding ... om de politie aan te sporen het geweld tegen de journalisten te veranderen en te stoppen," zei Ronson Chan van de online nieuwssite The Stand News.

Lokale mediaverenigingen hebben wat zij beschrijven als een hardhandige aanpak van de politie tegenover journalisten veroordeeld, terwijl officieren hebben gezegd dat ze reageren op een escalerende cyclus van geweld in vijf maanden van protesten. Demonstranten sloegen deuren en ramen in en gooiden zaterdag bommen op Xinhua's kantoor in één van de ergste gewelddadigheden in weken. Ze staken ook metrostations in brand en vernielden gebouwen, waaronder een outlet van de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

De Foreign Correspondents' Club van de stad uitte grote bezorgdheid over de aanval op Xinhua en verklaarde dat nieuwsorganisaties en journalisten in staat moeten zijn om in Hong Kong te werken zonder angst voor aanvallen en intimidatie. Bedrijven op het vasteland, waaronder banken of bedrijven die worden beschouwd als ondersteunend voor de heersende Communistische Partij van China, zijn het doelwit geworden van demonstranten die boos waren over de vermeende bemoeienis van China sinds Hong Kong in 1997 terugkeerde naar de Chinese overheersing.

De politie veroordeelde de "gewelddadige en vandalistische acties van de relschoppers" en beloofde maatregelen om de openbare veiligheid te handhaven. Zaterdag werd traangas per ongeluk afgevuurd op een brandweerwagen, De traangas was bedoeld om relschoppers te verspreiden, zei de politie. "Er was misverstand in de verbale communicatie tussen beide partijen," zeiden ze op maandag. "De kwestie werd ter plekke aangepakt en opgelost."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May