15 vrouwelijke deelnemers aan de codettes trainingscamp
04 Nov 2019, 12:46
foto
De deelnemers aan de ‘Codettes: Girls in ICT Innovation Boothcamp’ en begeleiders. Vijftien vrouwelijke deelnemers worden een jaar lang intensief getraind. (Foto's: René Gompers)


Dinsdag gaat de eerste editie van de ‘Codettes: Girls in ICT Innovation Boothcamp’ van start. Vijftien vrouwelijke deelnemers zijn in aanmerking gekomen voor een beurs om de intensieve technische trainingskamp van een jaar te volgen.  Zij zullen alles leren van ‘digital fabrication’ oftewel een computer gestuurd productieproces. Aan het eind zullen de dames in staat zijn om te programmeren, apparaten te ontwerpen en elk onderdeel daarvan zelf te bouwen. Zij worden ook geleerd hoe het product te verkopen. 

Het project is een samenwerking van Codettes Foundations en  de Amerikaanse ambassade. “Meisjes en vrouwen kunnen net zo goed als de mannen mee in de ICT-wereld,” merkt Julie Sundar, oprichter van Codettes Foundation op. “Maar ze krijgen niet altijd de kans om zich te bewijzen. Soms nemen ze de typische vrouwelijke rollen aan zoals ‘leuk zijn en presenteren.’ Maar we kunnen veel meer, wij kunnen ook heel technisch zijn en producten afleveren. Soms kennen we onze kracht niet. Vandaar dit kamp, om meer en dieper te leren, om aan het eind multi-inzetbaar te zijn op ICT-gebied.”  

Sundar heeft zelf een lange reis naar erkenning achter de rug. Ze is geboren in Guyana. Haar familie is 15 jaar geleden naar Suriname verhuisd toen zij negen was. Zij heeft de Christian Liberty Academy (CLA) doorlopen. “Ik was helemaal niet technisch, het meest technologische wat we in huis hadden, was misschien een televisie,” vertelt ze. Sundar is na haar opleiding in 2012 verkoper geweest in verschillende winkels. “Ik heb in 2015  met een paar vriendinnen, onze groep heette De Codettes, uit interesse meegedaan aan de Hackathon. Dat was desastreus afgelopen. We wisten niet waar we aan waren begonnen. Op de Hackathon moet je een werkende app bouwen, wij hadden echt niks gedaan, dus waren we op de laatste plaats geëindigd. We waren de enige dames toen. En natuurlijk werd er over ons gegrapt,” lacht ze.  Theo Boomsma van It-Core heeft Sundar na die Hackathon een jaar onder zijn ICT-vleugels genomen. Bij de volgende Hackathon in 2016 heeft Sundar diepe indruk gemaakt en met team Cavalionist de eerste plaats veroverd. 

“Ik wist zelf niet dat ik zoveel kon doen,” geeft ze aan. “Ik wilde steeds meer weten. Het lukte aardig en ik vorderde. Ik heb aan meerdere ICT-programma's kunnen meedoen, ik werd ook vaker gevraagd om in het buitenland te spreken.” Sundar heeft met succes een Fab Academy Course afgerond, een zeer intensieve ‘digital fabrication’ trainingsprogramma. De Fab Academy is verbonden aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT). De training duurt zes maanden. Sundar heeft via het ministerie van Handel, Industrie en Toersime door de Business Climate and Innovation Program, gefinancieerd door de IDB, kunnen deelnemen aan de Fab Academy. Zij  heeft een apparaat gebouwd dat bij de landbouw ingezet kan worden. Het meet vocht en temperatuur in de grond. Het apparaat is verbonden aan een mobiele app van waaruit een netwerk van pompen, kranen en sproeiers bediend kunnen worden.  

“We gaan de dames zoveel bijbrengen,” kondigt Sundar aan. “Hetzelfde wat ik geleerd heb op de Fab Academy wil ik met zoveel mogelijk meisjes delen. We hebben wat disciplines bijgevoegd. De ‘boothcamp’ is over een jaar gespreid om de druk te verminderen,” geeft ze aan. “Maar aan het eind zullen de dames zover gevorderd zijn dat ze met die kennis en vaardigheden in feite overal in de wereld kunnen werken in een Fab Lab.” De Fab Academy heeft in verschillende landen een Fabrication Laboratorium (fab lab) opgezet om innovatie te stimuleren.  Suriname heeft er twee. “We hadden eigenlijk ruimte voor 12 meisjes maar we hadden 15 aanmeldingen,” deelt Sundar mee. “De honger om te leren is duidelijk aanwezig. We hadden eigenlijk geen keus om iedereen mee te nemen in het programma.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May