Vijfde Shri Shiv Pārthiv Pújan voor land en volk
02 Nov 2019, 20:53
foto


De Vereniging Shrí Sanātan Dharm Mahā Sabhá Suriname organiseert voor het vijfde achtereenvolgende jaar, de Shiv Pārthiv Pújan. Wat houdt deze grootste activiteit in? De Shrí Sanátan Dharm (eeuwige wet) gaat uit van “eenheid in verscheidenheid”. Er is één Almachtige die in verscheidene gedaanten en namen verschijnt. Elk aspect van deze immanente en transcendente verhevene heeft zijn eigen betekenis en functie binnen de levensfilosofie.

De kosmos wordt gekend door drie grote processen waaraan drie Goddelijke aspecten verbonden zijn namelijk. ontstaan (schepping/ Brahmá), bestaan ( onderhoud/ Vishnu) en vergaan ( vernieuwing/ Shiv) die meer bekend staan als de drieërlei eenheid. Het laatste aspect,  Shiv, betekent welvaart, voorspoed die genade schenkt en mededogend is en de zielen beschermt tegen negatieve invloeden en machten zoals lust, hebzucht, dronkenschap, gierigheid, woede. Hij wakkert wijsheid aan bij zijn volgelingen. Shiv is eveneens het symbool van bewustzijn en zijn eega Párvatí het symbool van zijn energie (shakti). Terwijl Shiv alom tegenwoordig is als bewustzijn kan hij alleen door shakti, kracht en energie manifesteren en in de wereld zichtbaar aanwezig zijn.

Het Goddelijke aspect Shiv kan op verschillende manieren vereerd en aanbeden worden waarvan de meest populaire wijze de verering van de Shivling (ovaalvormige zuil) is die de polaire oergrootheden voorstelt. Het verscheen voor het eerst als jyotir-ling (vlammende zuil). De ling is meestal van steen, maar kan ook door de toegewijden van o.a. klei of zand gemaakt worden. De sthápaná (inwijding) en pújá (verering) van deze Shivling is van zeer grote betekenis die de toegewijden verlossing schenken en hun wensen ook in vervulling gaan.

De mahátma’s (verhevenen) en de rishi’s (zieners) waren zich bewust van het feit dat door  vasten, meditatie en párthiv shivlinga pújá het allerhoogste doel (moksha; verlossing) van hun leven bereikt zou worden. Volgens de Vedá’s betekent Linga het symbool van Brahman (absolute) en het heelal. Het word “Linga” is afgeleid uit de woorden “Gam” en “Lin”. Gam betekent uitgaan/ uittreden en “Li” betekent zich oplossen/ opgaan in. Vrij vertaald komt het neer op de uiteindelijke werkelijkheid waar alle schepselen in worden opgenomen en waaruit zij opnieuw voortkomen. Door o.a. water op deze ovaalvormige zuil te schenken, kan een devoot Shivájí vereren. Het water stelt het leven voor en met het water geven wij ons leven aan de heer die ons het leven heeft geschonken. De verering van de “Linga” is erg belangrijk voor eenheid, vrede, harmonie en saamhorigheid waardoor wij ons geliefd Suriname ongeacht ras, politieke kleur en geslacht tot ontwikkeling kunnen brengen.

De Vereniging Shrí Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname nodigt eenieder uit om deel te nemen aan deze aktiviteit voor welvaart en welzijn van Suriname.

Pt.Nitin Jagbandhan
Secretaris Priesterraad

De activiteit vindt morgen - 3 november - plaats in Utopia Heritage aan de Anton Dragtenweg van 08.30u tot 14.00u
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May