Ruim 100 mensen protesteren bij KLM-hoofdkantoor
02 Nov, 17:58
foto
Ruim honderd mensen protesteren bij het hoofdkantoor van de KLM aan de Hofstraat. Zij willen ruimte voor de SLM. (Foto's: René Gompers)


"Hup hup SLM! Sranan sani wi sani!" galmt het aan de Hofstraat, bij het hoofdkantoor van de KLM. Meer dan honderd personen zijn aan het protesteren. Ze willen dat "Tui Fly en KLM niet alles inpikken totdat er niks overblijft voor SLM." Anders dan de eerste keer zijn er veel meer mensen op de been. 

"We geven nog een signaal af, het is een Wake Up Call," deelt John Waalring van Actiecomité Bezorgde SLM Burgers mee. "De gemeenschap is al veel kwijtgeraakt. Zoals Suralco en Billiton. En door die samenwerking van Tui en KLM dreigen we SLM kwijt te raken. De markt waaruit geput wordt, wordt steeds kleiner. Het is een moordende concurrentie. En nu komt Tui met prijzen die eigenlijk onder de kostprijs liggen."

"Maar de SLM heeft ook veel huiswerk te maken," stelt Waalring toe. "Zij moet intern orde op zaken stellen. De overheid heeft ook werk te verzetten. Het gaat om een hele sector. We kunnen de stroom van toeristen toch niet alleen aan KLM en Tui overlaten?" Als er niet geluisterd wordt naar de roep, zullen er grotere acties volgen, kondigt Waalring aan. 

"Dit was een signaal. Maar de mobilisatie kan groter worden. Dan zullen er zowel in Suriname als in Nederland mensen gemobiliseerd worden. Een deel van ons woont daar maar we zijn loyaal aan Suriname. We willen niet dat onze iconen als de SLM straks niet meer te zien zijn, niet op Zanderij en niet op Schiphol." Het protest heeft een uur geduurd. Daarna hebben de mensen zich in een lange rij, onder begeleiding van de politie bikers, van de plaats begeven.

René Gompers