Regering heeft voor extra lening toestemming DNA nodig
02 Nov 2019, 08:34
foto
Initiatiefnemer voor de wijziging van de Wet op de Staatsschuld, Amzad Abdoel, aan het woord vrijdag in 's lands vergaderzaal. (Foto: Raoul Lith)


Om 35% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) extra te kunnen lenen boven de 60% die reeds in de Wet op de Staatsschuld is genoemd, moet de regering toestemming hebben van De Nationale Assemblee. Initiatiefnemer Amzad Abdoel (fractieleider van de NDP) zei vrijdag tijdens de behandeling van de wet dat er een limiet is gesteld voor het lenen. Bovendien moet aan het parlement gevraagd worden om goedkeuring. "Geen blanco cheque dus", benadrukt hij net als vicepresident Ashwin Adhin die onderstreept dat de regering terug moet komen naar De Nationale Assemblee. De wet is aangenomen met 26 stemmen vóór en 11 tegen.

De initiatiefwet die Abdoel ingediend had, heeft verschillende veranderingen ondergaan tijdens de behandeling. Voorstellen tot aanpassen van de wet zijn gedaan tijdens de openbare commissievergadering en de plenaire zitting. De oppositie vindt dat hoe dan ook de straffeloosheid uit de wet is weggehaald. Benadrukt wordt dat met de wet de minister van Financiën/regering wordt beschermd en niet het volk. De wetswijziging is in ijltempo ingediend en behandeld, nadat de VHP een strafklacht ingediend had bij de procureur-generaal tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. 

De coalitie blijft erbij dat er geen sprake is van straffeloosheid. De Wet op de Staatsschuld is verder aangescherpt, stelt Abdoel. Er zijn volgens hem voldoende wetten die ervoor zorgen dat de regering zich houdt aan de comptabele regels. Overtreding van het leenplafond kan ook komen door stijging van de wisselkoers en het vaststellen van het definitieve BBP door het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Om te voorkomen dat de wet voor meerdere uitleg vatbaar is, was de wijziging nodig volgens Abdoel. 

De coalitie voert aan dat door de wetswijzing de regering in staat is om het goedgekeurde beleid in de begroting uit te voeren. Projecten die worden uitgevoerd moeten zorgen voor ontwikkeling in onder andere de productiesector, infrastructuur, onderwijs en volksgezondheid. Zonder aangaan van leningen kunnen de projecten niet worden uitgevoerd. Met de wetswijziging kunnen de ontwikkelingsprojecten voortgang vinden, wordt er benadrukt door de coalitie. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May