Vp Adhin: Staatsgarantie is voor Staatsbedrijf
02 Nov 2019, 06:36
foto
Vicepresident deelt mee dat de garantie niet aan LR-Group is gegeven, maar aan een 100% staatsbedrijf. (Foto: Raoul Lith)


Een jaar nadat de regering het contract met de Israëlische LR-Group heeft ondertekend, heeft vicepresident (vp) Ashwin Adhin in het parlement gezegd dat deskundigen van het bedrijf volgende week arriveren. Ze zullen een uitgebreide presentatie over het project houden voor het parlement en overige actoren, informeerde Adhin na opmerkingen van Assembleelid Asishkumar Gajadien (VHP) tijdens de behandeling van de ontwerpwet tot wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Swami Girdhari, secretaris van de Veaps (Vereniging van Exporteurs Agrarische Producten in Suriname) en bestuurslid van de FSA (Federatie van Surinaamse Agrariërs) vraagt zich af waarom de private bedrijven niet eerder zijn geconsulteerd. Ze worden nu geconfronteerd met voldongen feiten.

"LR Group investeert niet met zijn eigen middelen. Ze komen als contractor om mega staatsbedrijven op te zetten," zegt Girdhari aan Starnieuws. Het gaat om 6 greenhouses (kassen) voor groenten en fruit. In het contract dat de regering heeft getekend staat dat het gaat om 2 hectare kassen voor tomaten, 2 hectaren voor komkommer en 2 hectaren voor peper. Op jaarbasis moeten de kassen 1200 ton produceren. Het gaat om moderne greenhouses, moderne koelfaciliteiten en packinghouses. De bezwaren en aanbevelingen van de federatie zijn in een memo aangeboden aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar.

Vicepresident Adhin gaf aan dat het op te zetten Agrarisch Industriepark een honderd procent Staatsbedrijf is en dat het bedrijf alle financiering kan krijgen. Hiermee wordt volgens de vp geïnvesteerd in de hele landbouwsector. Er wordt een lening van 66 miljoen euro in het project gestoken, informeerde Adhin. "Het Agrarische Industriepark zal leiden tot diversifiëring van de economie," pleitte de vp.

De Veaps is geen voorstander van staatsbedrijven. Girdhari verwijst daarbij naar het lot van de agrarische staatsbedrijven die allemaal ten onder zijn gegaan. Hij vraagt zich ook af waarom producten zullen worden geteeld die al door de Surinaamse agrariërs worden geproduceerd. De agrarische organisaties zijn voorstander van een model greenhouse van een 0.5 hectare met high technologie waar de Israeliërs om bekend staan. Een model eierproductiebedrijf, een model kippenvleesproductiebedrijf en een model melkveebedrijf, horen ook bij het voorstel van de federatie. De rest van de toegezegde ruimte aan de LR-Group die vrijkomt, zou volgens Girdhari moeten worden uitbesteed aan elf Surinaamse bedrijven om andere gewassen te telen. Hij denkt daarbij aan gewassen die nu worden geïmporteerd waaronder broccoli, bloemkool en wortelen. "Importvervangend," zegt hij.

En als er vier modelbedrijven worden opgezet, komt er ook geld vrij dat volgens de FSA moet gaan in een in te stellen Outgrowers Krediet fonds, waar alle deelnemende getrainde boeren tegen gunstige condities kunnen lenen voor de upgrading cq opzet van hun bedrijf. In gesprek met Starnieuws vraagt Girdhari zich af wat de vicepresident bedoelt. "Bedoelt hij staatsbedrijven zoals in het contract staat of bedoelt hij het model dat de federatie heeft voorgesteld aan de minister van LVV?" Volgens de Veaps-secretaris loopt minister Parmessar met wie de organisatie al twee tot drie weken intensief bezig is "wel warm voor de lijn van de federatie."

Bovenal eist de sector gelijke behandeling van de Surinaamse agrariërs. Binnen het contract dat de regering is aangegaan met de LR Group, krijgt deze onderneming alle faciliteiten en ontvangt het bovendien ook 25% van de brutowinst. "De lachende partij is LR Group," zegt Girdhari. Hij wijst erop dat we de Surinaamse agrariers dankbaar moeten zijn dat we elke dag groenten, fruit, vlees en vis hebben. En dat komt niet door een buitenlandse producent. Het is de Surinaamse agrariër. Dat was honderd jaar zo en dat is vandaag ook zo."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May