Hong Kong: Eerste recessie in tien jaar erger dan verwacht
31 Oct 2019, 20:49
foto
Hong Kong is al maanden het toneel van anti-regeringsprotesten en botsingen tussen demonstranten en de oproerpolitie. (Foto: Reuters)


Langdurige stadsprotesten hebben Hong Kong in zijn eerste recessie gestort sinds de wereldwijde financiële crisis. De economische groei tussen juli en september is meer dan verwacht gekrompen, laten de laatste cijfers van de overheid zien. Vergeleken met de voorgaande drie maanden daalde het bruto binnenlands product (bbp) - het totaal van alle afgewerkte goederen en diensten die in een economie werden geproduceerd - in het derde kwartaal van 2019 met 3,2 procent.

De economie was in het tweede kwartaal met 0,4 procent gekrompen. Economen definiëren een recessie als twee opeenvolgende kwartalen van krimp in het bbp. Het laatste cijfer was ook veel slechter dan analisten hadden voorspeld. Ze voorspelden een krimp van minder dan één procent.

Het is een teken dat de anti-regeringsprotesten, die nu in hun vijfde maand zijn, en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, een zware tol eisen van de economie van de stad. "De binnenlandse vraag verslechterde aanzienlijk", zei de regering in een verklaring. "Omdat de verzwakkende economische omstandigheden het koopgedrag van de consument tempert en grootschalige demonstraties ernstige verstoringen veroorzaken in de detailhandel, horeca en andere consumentgerelateerde sectoren, hebben de particuliere consumptie-uitgaven hun eerste jaar-op-jaar daling in meer dan 10 jaar gekend."

Iris Pang, een econoom bij de Nederlandse bank ING voor Groot-China, vertelde Al Jazeera dat de protesten een grotere rol hebben gespeeld in de krimp dan de handelsoorlog. Geweld in de straten van Hong Kong heeft niet alleen de grote Chinese toeristen op het vasteland weggejaagd, maar heeft ook de reispatronen verstoord van inwoners van Hong Kong die niet op straat willen vastzitten tijdens protesten, zei ze.

"Er is meer binnenlandse consumptie van benodigdheden, maar niet van andere dingen zoals in restaurants en warenhuizen. Sommige mensen worden hierdoor ontslagen," zei Pang uit Hong Kong. Als gevolg hiervan hebben een "domino-effect" en een "neerwaartse spiraal" gevolgen gehad voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) en aan toerisme gerelateerde bedrijven in Hong Kong, wat heeft geleid tot een toename van de werkloosheid, voegde ze eraan toe.

Het werkloosheidspercentage van Hong Kong tikte hoger tot 2,9 procent in de periode van mei tot juli, het hoogste in ongeveer twee jaar en is sindsdien op dat niveau gebleven. Volgens de laatste cijfers daalde de netto-investering met 16,3 procent vergeleken met een daling van 10,8 procent in het tweede kwartaal van 2019, terwijl de export en import ook dalingen noteerden die groter waren dan die van de voorgaande drie maanden.

"In de toekomst zou de negativiteit een beetje moeten afnemen vanwege de lage basis," vertelde Jeff Ng, directeur van onderzoeksbureau Continuum Economics in Singapore, aan Al Jazeera, verwijzend naar een effect veroorzaakt door grote, plotselinge veranderingen in economische gegevens. Maar de ongunstige omstandigheden zullen waarschijnlijk blijven bestaan ​​en bevestigen de zaak voor een volledig jaar van negatieve economische groei, zei Ng.

De regering waarschuwde ook voor een jaar van verloren groei. "Gezien het ontbreken van tekenen van verbetering op de korte termijn, zal de economie zeer waarschijnlijk een negatieve groei voor 2019 als geheel noteren," zei de regering.

Capital Economics zei in een onderzoeksnota dat, hoewel het BBP waarschijnlijk in het vierde kwartaal zou blijven krimpen, het tempo van de krimp enigszins zou moeten afnemen, afgezien van een verdere escalatie in de demonstraties. "Elk herstel zal echter worden beperkt door zwakke bedrijfsinvesteringen, aangezien de politieke crisis van de stad haar reputatie als een stabiel en autonoom financieel centrum blijvend heeft geschaad," zei het.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May