VK: Premier Johnson gokt op verkiezing om lot Brexit
30 Oct 2019, 18:35
foto
Premier Boris Johnson van Groot-Brittannië loopt in de Downing Street. (Foto: Reuters)


Het lot van het vertrek van Groot-Brittannië (het Verenigd Koninkrijk - VK)uit de Europese Unie kan worden besloten in een verkiezing van 12 december. Premier Boris Johnson heeft eindelijk de parlementaire goedkeuring gekregen voor een gok waarvan hij hoopt dat hij de impasse over Brexit zal doorbreken.

Johnson, die zijn belofte 'do or die' niet is nagekomen dat Groot-Brittannië het blok op 31 oktober zou verlaten, stelde slechts enkele uren nadat de EU Brexit een derde uitstel had verleend het verkiezingsakkoord veilig. De eerste kerstverkiezingen in Groot-Brittannië sinds 1923 zullen één van de moeilijkste zijn in jaren. Brexit heeft op verschillende manieren de stem van vermoeide, enthousiaste en woedende kiezers aangetast, terwijl loyaliteit aan de twee grote partijen is uitgehold.

Toen Johnson's voorganger, Theresa May, in 2017 wedde op een vroege verkiezing verloor ze haar smalle meerderheid in het parlement - een mislukking die haar uiteindelijk belette haar Brexit-deal in het parlement goedgekeurd te krijgen en haar politieke carrière tot zinken bracht. Uit onderzoek van de British Election Study bleek dat bij de verkiezingen van 2017 meer kiezers tussen de twee hoofdpartijen overschakelden dan bij een stemming uit 1966.

"Het is tijd om het land te verenigen en de Brexit af te ronden," vertelde Johnson dinsdagavond op een vergadering van conservatieve wetgevers kort nadat hij onder gejuich van het parlement de verkiezingen had veilig gesteld. Het is hetzelfde parlement dat hij had beschuldigd dat het met belette de exit af te ronden.

Het verkiezingsresultaat, dat binnenkort in de vroege uurtjes van vrijdag de 13e wordt aangekondigd, zou het uiteindelijke lot van Brexit kunnen bepalen na bijna vier jaar van bijna continue politieke opschudding in Londen die zowel investeerders als bondgenoten heeft geschokt.

Johnson (55) hoopt een meerderheid te winnen om de last-minute Brexit-deal die hij deze maand sloot met de Europese Unie te sluiten, terwijl zijn belangrijkste tegenstander, Labour-leider Jeremy Corbyn, een socialistische regering en een ander EU-referendum voorstellen.

Als geen enkele partij overtuigend wint, wordt de toekomst van de Brexit opnieuw in de lucht gegooid met opties variërend van een tumultueuze no-deal exit tot een ander referendum dat de hele scheiding zou kunnen verstoren.

Verkiezingsgok

Een vijfjaarlijkse golf van twee historische referenda - over Schotse onafhankelijkheid in 2014 en Brexit in 2016 - en twee nationale verkiezingen in 2015 en 2017 leverde vaak onverwachte resultaten op die leidden tot politieke crises. De conservatieven lopen deze maand gemiddeld ongeveer 10 procentpunten voor op de Labour Partij in de peilingen, wat duidt op een meerderheid in het parlement met 650 zetels voor Johnson, hoewel opiniepeilers toegeven dat hun modellen onvolmaakt zijn met de opkomst van een belangrijke variabele.

De verkiezingen brengt ​​twee van de meest onconventionele Britse politici van de afgelopen jaren tegenover elkaar. Beiden zijn herhaaldelijk afgewezen door tegenstanders en beiden bieden een heel verschillende visie op de op vier na grootste economie ter wereld.

Corbyn, een 70-jarige campagnevoerder die in 2015 de leiding van Labour heeft gewonnen, biedt een radicaal socialistisch alternatief voor de westerse kapitalistische consensus, compleet met ingrijpende nationalisatie en hogere belastingen voor financiers. "Een Labour-regering staat aan jouw kant, terwijl de conservatieven van Boris Johnson - die denken dat ze geboren zijn om te regeren - alleen voor de bevoorrechte enkelingen zullen zorgen," zei Corbyn.

Johnson, een in New York geboren voormalige burgemeester van Londen die door de Amerikaanse president werd geprezen als de Donald Trump van Groot-Brittannië, heeft toegezegd om Brexit te gebruiken om van het Verenigd Koninkrijk de meest welvarende economie van Europa te maken in 2050.

Maar beide grote partijen zullen op minstens drie fronten moeten vechten: tegen elkaar terwijl de Brexit-partij onder leiding van Nigel Farage de Brexit-kiezers probeert te stropen en de liberale democraten proberen tegenstanders van Brexit te winnen. “Eindelijk is de impasse in het parlement doorbroken. Brexit heeft nu een kans om te slagen," zei Farage.

De Schotse nationale partij, die zich tegen de Brexit verzet en campagne zal voeren voor een belofte voor een ander onafhankelijkheidsreferendum voor Schotland, hoopt ook verloren zetels terug te winnen voor de conservatieven in 2017.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May