'Solar' parken oplossing voor energievraagstuk Suriname
29 Oct 2019, 20:46
foto
Hernieuwbare energietechnologie antwoord op stijgende vraag naar energie in Suriname...


In Suriname stijgt de vraag naar elektriciteit  met 7% per jaar. Om te voldoen aan de vraag moet er meer capaciteit worden toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk. Hiervoor moeten er steeds generatoren worden aangeschaft en ingezet.

Wikash Ramnares, student 'Renewable Energy Technology' op de Master opleiding van het Institute Graduate Studies & Research (IGSR) heeft een evaluatie onderzoek gedaan naar de prestatie van de 5 megawatt 'solar park' van Iamgold. Zijn afstudeerthesis maandag was goed voor een acht.

Ramnares heeft zijn evaluatie technisch benaderd waarbij is gekeken naar de energie opbrengsten, de performance ratio en capaciteitsvector van het systeem. De 'solar park' van Iamgold is tot nog toe het grootste zonne-energie station in het land. De energieproductie van het station is een jaar lang in de gaten gehouden onder verschillende weersomstandigheden. "Het weer of zonne-instraling gedurende het jaar veranderd niet zoveel. Het fluctueert niet veel van jaar tot jaar".

De onderzoeker concludeert dat het systeem van Iamgold heel goed presteert doordat er veel zonnestralen zijn en we ook veel zonne-uren hebben. Volgens hem zouden meerdere van zulke projecten kunnen voorzien in de stijgende behoefte naar energie in plaats van de dieselgeneratoren. "We moeten als land ook kiezen voor de duurzame manier van elektriciteit opwekking om zo ook onze bijdrage te leveren. We kunnen niet blijven werken met milieuvervuilers". Ramnares stelt dat hiermee ook een bijdrage wordt geleverd aan het regionaal streven om de uitstoot van koolstoffen te verminderen.

Volgens de student zou het mogelijk moeten zijn om zo wat overal een 'solar farm' zoals die van Iamgold op te zetten vanwege het weer. Omdat we op het noordelijk halfrond zijn boven de evenaar moeten al de panelen naar het zuiden gericht zijn. "Het gaat niet variëren, want we zijn niet zo'n groot land. Het verschil gaat insignificant zijn." Het systeem van de multinational opereert binnen de internationale referentie range van tussen de 70% en de 90%. Het presteert boven de minimale waarde. Ramnares adviseert om de stoflaag op de panelen te verwijderen.

Door de stofgehalte kunnen kleine verschillen optreden. Maar daar moet een andere studie voor worden gedaan om na te gaan hoe haalbaar het is om de zonnepanelen te wassen versus de energieopwekking in vergelijking met de kosten.

De onderzoeker adviseert ook om bij het opzetten van een soortgelijk project een meteostation (weerstation) bij te bouwen. "Zo'n station meet de irradiantie, omgevingstemperatuur, windsnelheden en moduletemperatuur. Men vergeet dit vaak aan te schaffen wat het moeilijk maakt om de prestatie van het systeem goed te kunnen analyseren".

Aan de beleidmakers geeft Ramnares mee dat als we als land willen werken aan klimaatveranderingsprogramma's en de sustainable development goals er wetten en incentives moeten komen om zonne-energie aantrekkelijk te maken. Volgens hem zou er bijvoorbeeld  belastingvermindering kunnen worden gegeven op aanschaf van zonnepanelen of ander equipment. "Bij renewable energy zijn de aanschafkosten van materiaal hoog, maar op lang termijn heb je winst".


Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May