Verkiezingen in Argentinië, Colombia en Uruguay
27 Oct 2019, 20:51
foto
De presidentiële kandidaat van Argentinië, Alberto Fernandez en zijn running-mate voormalig president Cristina Fernandez de Kirchner begroeten supporters tijdens een slotcampagne in Mar del Plata, Argentinië. (Foto's: Reuters)


In drie Latijns-Amerikaanse landen zijn de burgers vandaag naar de stembus gegaan. In Argentinië zullen zo'n 34 miljoen mensen hun stem uitbrengen waarbij verwacht wordt dat de uitkomst het einde van president Mauricio Macri zittingsperiode zal zijn. In Colombia worden verkiezingen gehouden voor regionale wetgevers, provinciale gouverneurs en burgemeesters. De stemming volgt na maandenlange gewelddadigheden en bedreigingen tegen kandidaten. En in Uruguay wordt verwacht dat er een einde komt aan de macht van links die al 14 jaar duurt.

De meeste opiniepeilingen voorspellen dat Alberto Fernandez, de centrumlinkse leider van het  Frente de Todos (Front for All), Macri zal verslaan Macri. De zittende president leidt een coalitie leidt die bekend staat als Juntos por el Cambio (Together for Change). Running-mate van Fernandez is voormalig president Cristina Fernandez de Kirchner, een verdeeldheid zaaiende en machtig politiek figuur in het land. Het paar won de voorverkiezingen in augustus met een verrassende marge van 16 punten.

Argentijnen zijn boos over de worstelende economie van het land en de bezuinigingsmaatregelen die onder Macri zijn getroffen. Macri kwam in 2015 aan de macht met een belofte om de economie op gang te brengen, maar zijn vrijemarktbeleid is niet doorgegaan en bezuinigingen hebben het leven voor veel Argentijnen moeilijker gemaakt. Meer dan een derde van het land leeft onder de armoedegrens, de werkloosheid ligt op 10,6 procent en de inflatie zal dit jaar naar verwachting 55 procent bereiken.

Colombia
De verkiezingen van vandaag zijn de eerste op regionaal en lokaal niveau sinds de ondertekening van de controversiële vredesovereenkomst tussen de regering en de Revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC) in 2016. Het akkoord maakte een einde aan een bloedig conflict van 52 jaren.

"Dit is de eerste lokale verkiezing na het vredesakkoord, dus het is erg belangrijk voor vredesopbouw, vooral in de meest perifere gebieden," zei Yann Basset, professor politieke wetenschappen aan de Rosario University. Tweeëndertig gouverneurs, meer dan 1.000 burgemeesters en duizenden regionale en lokale wetgevende wetgevers zullen worden gekozen. Basset zei dat het vredesakkoord in veel regio's goed heeft gewerkt, vooral in het oostelijke deel van het land. Maar in de westelijke regio's nam het geweld toe vanwege de hergroepering van drugskartels en gewapende groepen.

Zeven kandidaten werden gedood tijdens de drie maanden van campagne voeren, terwijl duizenden anderen bescherming vroegen bij de National Protection Unit (UNP) - het agentschap dat lijfwachten en andere beschermingen biedt aan publieke figuren. "Er is dit jaar meer geweld dan voorheen, en we denken dat dit de uitdagingen aantoont waarvoor Colombia staat om het vredesakkoord echt uit te voeren - een einde te maken aan de politieke uitsluiting die de oorlog 60 jaar geleden aanwakkerde. We staan ​​voor de uitdaging van de samenleving en de staat om echt alle garanties geven om deel te nemen aan de politiek in Colombia," zei Camilo Vargas, onderzoeker bij MOE, een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op verkiezingen in Colombia.

De stemming van zondag zal ook laten zien hoe andere politieke partijen het doen in de ogen van het publiek. Het zal de eerste keer zijn dat de FARC, die dezelfde afkorting hebben behouden voor hun nieuw opgerichte politieke partij die bekend staat als de Common Alternative Revolutionary Force, deelneemt aan lokale en regionale verkiezingen.

Uruguay
Opiniepeilingen voorspelden een nauwe strijd tussen voormalig burgemeester van Montevideo Daniel Martinez (62) de presidentskandidaat van de regerende Frente Amplio (FA), en de 46-jarige voormalige senator Luis Lacalle Pou van de centrumrechtse Partido Nacional ( PN). Econoom Ernesto Talvi van de liberale Colorado-partij werd derde, terwijl Guido Manini Rios van de extreemrechtse nationalist Cabildo Abierto vierde kon worden in de strijd.

FA-aanhangers roemen de partij voor armoedebestrijding en progressieve sociale hervormingen in wat wordt beschouwd als één van de meest gelijkwaardige samenlevingen van Latijns-Amerika. De natie van 3,5 miljoen mensen heeft vrijwel geen extreme armoede en heeft een aanzienlijke middenklasse, die meer dan 60 procent van de bevolking vertegenwoordigt, merkt de Wereldbank op.

Jose "Pepe" Mujica, de voormalige linkse president tussen 2010 en 2015 die bekend staat om zijn bescheiden levensstijl, blijft een populair figuur. De aftredende president Tabare Vazquez, die ook van 2005 tot 2010 in functie was en onder wie paren van hetzelfde geslacht het recht kregen kinderen te adopteren, wordt door de grondwet uitgesloten om te gaan voor een tweede opeenvolgende termijn.

Veel Uruguayanen willen de al lang regerende FA vervangen omdat de economie tot stilstand is gekomen en de criminaliteit is toegenomen. De regering verwacht dit jaar slechts een groei van 0,6 procent, terwijl het aantal moorden voor het eerst in 2018 naar dubbele cijfers is gestegen, met 11,8 moorden geregistreerd per 100.000 inwoners.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May