Branden Californië: Nieuwe evacuaties, stroomonderbreking begint
27 Oct 2019, 14:45
foto
Mensen verlaten een huis in Santa Clarita, Californië terwijl een brand woedt. Dit stilstaande beeld is genomen van camerabeelden van een deurbel verkregen van sociale media. (Foto: Reuters)


Californische autoriteiten hebben nieuwe evacuatieopdrachten gegeven omdat bosbranden die tot massale stroomuitval leidden, blijven voortduren. De evacuatiebevelen, die grote delen van de stad Santa Rosa omvatten, vergroten het aantal bewoners dat veiligere oorden moet zoeken aanzienlijk. Aan zo'n 90.000 mensen was al opgedragen om steden in Noord-Californië te verlaten.

"Iedereen die is achtergebleven in deze verplichte evacuatiegebieden moet nu vertrekken," zei het kantoor van de sheriff in een waarschuwing. De nieuwe evacuatieorder omvat een enorm gebied van Sonoma County, waaronder Santa Rosa, waar naar schatting 175.000 mensen wonen.

Sonoma County is verwoest door de Kincade Fire, die al 10.300 hectare land heeft verbrand. Angsten over de omvang van de bosbranden brachten Pacific Gas & Electric (PG&E) ertoe uit voorzorg de elektriciteit te onderbreken die naar verwachting de grootste black-out in de geschiedenis van de staat zou zijn.

De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, zei dat de onderbreking die tot maandag duurt "onaanvaardbaar" was. De noodtoestand is uitgeroepen in de provincies Los Angeles en Sonoma. Duizenden brandweerlieden bestrijden het vuur.

PG&E zei dat de stroomuitval 940.000 huishoudens en bedrijven in 36 provincies in Noord-Californië zou treffen - naar schatting twee miljoen mensen. De storingen zullen naar verwachting tot maandag duren. "We zijn begonnen met het implementeren van de stroomuitschakeling voor de openbare veiligheid", bevestigde een functionaris van PG&E op een persconferentie op zaterdagavond.

In een verklaring van de vorige dag waarschuwde PG&E klanten dat ze getroffen zouden kunnen worden door een massale black-out, verwijzend naar voorspellingen van potentieel extreem weer. De waarschuwing kwam toen het bedrijf te maken kreeg met een onderzoek naar zijn mogelijke rol bij de branden.

De Kincade Fire in Noord-Californië begon zeven minuten nadat een nabijgelegen elektriciteitsleiding was beschadigd, maar PG&E heeft nog niet bevestigd of de stroomstoring de brand heeft veroorzaakt. Het bedrijf is al op zoek naar bescherming tegen faillissementen, omdat het geconfronteerd wordt met rechtszaken over Camp Fire van vorig jaar, waarbij 85 mensen om het leven kwamen. De dodelijkste natuurbrand in de geschiedenis van de staat werd aangewakkerd door verouderde apparatuur van PG&E. Het leidde tot claims van miljarden dollars tegen het bedrijf.

In een video die zaterdag op Twitter is geplaatst, zei gouverneur Newsom dat de stroomstoringen "iedereen woedend maakten, en terecht". "We gaan ons best doen om door deze zware gebeurtenissen heen te komen ... en deze lichten weer aan te doen. En we zullen alles doen wat in onze macht ligt om ervoor te zorgen dat PG&E nooit in een positie komt waarin ze ons dit opnieuw aandoen," hij zei.

De Kincade Fire was zaterdagavond voor ongeveer 10% bedwongen. Het vuur brandde op afgelegen, steil terrein, waardoor de toegang moeilijk was, zei de staatsbrandweer.

De National Weather Service (NWS) zei dat een krachtige windstorm naar verwachting "potentieel historische brandweeromstandigheden" in de regio zou creëren. Tegen zondagochtend bereikten windstoten 144 km per uur in de heuvels ten noorden van Santa Rosa en tot 80 km per uur over de East Bay van San Francisco, zei de voorspeller. De harde wind zal volgens voorspellingen aanhouden tot maandagochtend. De NWS gaf de hoogste waarschuwing "rood" voor gebieden rond de Kincade Fire.

In de buitenwijken van Los Angeles had de Tick Fire 4.615 acres verkoold en was vanaf zondagochtend 55% van het vuur onder controle. Alle bewoners die te horen kregen dat ze moesten evacueren, zijn naar huis teruggekeerd. Brandweerlieden hebben ook verschillende andere branden in de staat bestreden.

De staat Baja California in Mexico pakt ook branden aan. Autoriteiten zeiden vrijdag dat drie mensen daar waren gestorven en meer dan 150 huizen waren verwoest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May