'Suriname voorbeeld religieuze vrijheid'
27 Oct 2019, 16:50
foto


Suriname is een voorbeeld van religieuze tolerantie en religieuze vrijheid. Alle religieuze groepen genieten een grote mate van godsdienstvrijheid en de overheid oefent op geen enkele wijze invloed uit op kerkelijke aangelegenheden. De overheid stelt zich neutraal op tegenover religie en religie is een irrelevante factor bij de uitoefening van haar taken. Dit zegt de Surinaamse Religieuze Liberteits Associatie in een verklaring op ter gelegenheid van de viering van de Internationale Dag van de Godsdienstvrijheid, vandaag 27 oktober.  

Ondanks de scheiding tussen kerk en Staat bestaat er wel verbondenheid tussen religie en Staat in de zin dat de overheid religieuze feestdagen erkent, een financiële tegemoetkoming verstrekt aan geestelijken en de lonen van leerkrachten van bijzondere scholen betaalt. Deze situatie kan alleen in stand gehouden en bevorderd worden als de religie zo min mogelijk invloed uitoefent op de wijze waarop de Staat de samenleving inricht en wederzijds respect deel uitmaakt van de geloofsovertuiging van de diverse religieuze organisaties in Suriname.

Er blijkt een toenemende belangstelling te bestaan voor deelname van religieuze organisaties aan de politieke besluitvorming in Suriname. Een onlangs opgerichte politieke partij met aan het hoofd een religieuze leider is daar een voorbeeld van. De reden die wordt gegeven voor de oprichting van deze partij is dat Suriname dienstbare leiders nodig heeft die het land onbaatzuchtig zullen dienen. Hier rijst de vraag of het samengaan van kerk en politiek en de daarmee samenhangende invloed van religie op de wijze waarop de staat de samenleving inricht en de politieke besluitvorming, mogelijk een bedreiging zou kunnen vormen voor de beleving van godsdienstvrijheid in Suriname. 

De relatie tussen kerk en staat kan problemen veroorzaken voor het recht op godsdienstvrijheid. De vrijheid om een godsdienst te hebben, houdt namelijk in dat de regering zich niet mag mengen met kerkelijke aangelegenheden, dat regeringen die een officiële godsdienst aanhangen die niet mogen opleggen aan anders gelovigen in hun land, dat een regering een godsdienstige overtuiging geen voorkeursbehandeling mag geven of een bepaalde religie of godsdienstige overtuiging verbieden. Dit is niet altijd het geval zoals de volgende voorbeelden illustreren. Sommige landen verbieden specifieke religieuze groeperingen. Zo zijn de Jehova’s Getuigen verboden in Indonesië, vanwege volgens de Indonesische regering “hun agressieve evangelisatie methode waarop zij anderen willen overhalen zich aan te sluiten bij hun geloof”. In Afrika bepalen de constituties van Mauritanië, Libië en Somalië dat de Islam de staatsgodsdienst is. In Sudan dient alle wetgeving in overeenstemming te zijn met Islamitische voorschriften. Wanneer de dominante godsdienst niet tolerant is tegenover godsdienstige minderheden kan dit leiden tot een beperking van de godsdienstvrijheid van deze minderheden.

U kunt het volledige artikel hier downloaden. 
pdf-icon.gif godsdienstvrijheid.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May