Vertrek Apache-topper leidt tot grootste daling sinds 2016
27 Oct 2019, 10:40
foto


Steven Keenan, de spraakmakende geoloog, die één van de belangrijkste onderzoeksactiviteiten van Apache Corp leidde, is terug getreden. Het ontslag van Keenan zorgde voor een keldering van aandelen en obligaties, terwijl de verzekeringskosten tegen wanbetaling opliepen.

Keenan was de senior vicepresident van Apache voor wereldwijde exploratie. Zijn vertrek kan de bezorgdheid over het lot van de zoektocht Apache naar ruwe olie van in Suriname groter maken. Apache is bezig in het offshore gebied van Suriname dat grenst aan het concessiegebied van Exxon Mobil Corp. in Guyanese wateren waar het één van de grootste olievondsten ter wereld in jaren heeft gedaan.

"Het ontslag van Keenan is niet gerelateerd aan Suriname," zei Apache's woordvoerder Phil West vrijdag in een e-mail. "De boor bevindt zich nog steeds boven de eerste doelzone in de Suriname-put." Het is te verwachten dat Apache een update geeft over de voortgang van zijn verkennende inspanningen in Block 58, een gebied van 1,4 miljoen hectare. Analisten verwachten die update tegen 30 oktober als het in Houston gevestigde bedrijf zijn derde kwartaalcijfers presenteert.

De aandelen daalden met maar liefst 11% op vrijdag, de grootste daling in een dag sinds januari 2016. De kosten om te verzekeren tegen een wanbetaling van Apache stegen naar de hoogste sinds 2016. Het rendement op de meest actief verhandelde obligatie van Apache - 4.375% bewijzen die in 2028 vervallen - steeg met 21 basispunten en behoorde tot de meest actief verhandelde bewijzen op de beleggingsmarkt, meldt Bloomberg.

Vorige week nog prees Bank of America Merrill Lynch het vooruitzicht van Suriname als potentieel keerpunt voor Apache. Het "heeft het potentieel om de investeringszaak te herkaderen", zei Doug Leggate, veteraananalist in de olie-industrie in een notitie van 18 oktober aan klanten. Op basis van dat proefschrift heeft Leggate zijn rating op de beurs verbeterd en gezegd dat een enkele goede bron zich zou kunnen vertalen in een voordeel van US$6 per aandeel voor Apache.

Keenan werd in 2014 zelf gekozen door de toenmalige Chief Executive Officer van Apache, Steve Farris, om de spectaculaire ontdekkingen die hij voor EOG Resources Inc. in het schalenbassin van Eagle Ford in Zuid-Texas had gedaan, te herhalen. Niet lang nadat hij bij Apache kwam, kondigde het bedrijf zijn Alpine High-ontdekking aan in een klein geboord hoekje van het Permian Basin in West Texas. Destijds zei het bedrijf dat het veld 3 miljard vaten ruwe olie en 75 biljoen kubieke voet gas bevatte. Maar het aandeel van Apache heeft het slechter gedaan dan concurrerende producenten sinds het voor het eerst de Alpine High vondst aanpakte, die veel rijker aan gas bleek te zijn dan aan waardevollere ruwe olie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May