Japan: Opnieuw doden door noodweer
26 Oct 2019, 10:28
foto
Een overstroomde woonwijk na een zware regenbui in Sakura, de prefectuur Chiba, ten oosten van Tokio, Japan.(Foto's: Reuters)


Het dodental van hevige regenval die overstromingen en modderstromen veroorzaakte in Japan is vandaag gestegen naar 10. Volgens de openbare omroep NHK worden er drie mensen vermist. De natuurramp komt twee weken nadat de regio werd getroffen door een krachtige tyfoon.

Aardverschuivingen scheurden vrijdag door waterrijke gebieden in de prefecturen Chiba en Fukushima, in het oosten en noordoosten van Japan. Op sommige plaatsen viel de maandgemiddelde regen in slechts een halve dag.

Evacuatieopdrachten en adviezen werden uitgevaardigd langs een groot deel van de noordelijke strook die sinds vorige maand al werd getroffen door twee tyfoons. De stad Ushiku in Chiba ontving gedurende 12 uur zo'n 30 cm regen. Hoewel de storm zaterdag was vertrokken uit Japan, waren honderden inwoners nog steeds in evacuatiecentra en bleven sommige spoor- en busdiensten opgeschort. Sommige wegen waren afgesloten en ongeveer 4.700 huishoudens waren nog steeds zonder water in de stad Kamogawa, Chiba, zei de publieke omroep.

Japan Scherm Inc, smartphone-schermmaker, zei zaterdag dat het de productie in zijn Mobara-fabriek in Chiba had opgeschort vanwege een gedeeltelijke black-out. Premier Shinzo Abe heeft vandaag een vergadering gehad met de rampenbestrijdingsdiensten.

Autoriteiten waarschuwden voor de kans op verdere aardverschuivingen en overstromingen, vooral in gebieden waar dijken zijn gebroken tijdens tyfoon Hagibis. Die tyfoon doodde minstens 88 mensen. Zeven anderen zijn nog steeds vermist en zijn er meer dan 300 gewonden, volgens NHK.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May