Het Goddelijke paar Ram en Sita steekt Suriname dia aan
26 Oct 2019, 00:54
foto
Hanuman landt zoals het traditioneel is geworden op spectaculaire wijze op het Onafhankelijkheidsplein, waar de Ramlila is opgevoerd. (Foto's: René Gompers)


‘Ram en Sita’ hebben vrijdagavond de Suriname Dia aangestoken. Daarna mochten vicepresident Ashwin Adhin en echtgenote, als eerste ghee toevoegen. Met deze handelingen is Divali op het Onafhankelijkheidsplein symbolisch ingeluid. De Suriname Dia is een van de “natie verbindende elementen die dwars door alle culturen gaat,” stelt Adhin. 

Door "technische problemen" zijn de podiumactiviteiten later dan gepland begonnen. De beurs aan de andere kant van het Plein was langer gaande en is druk bezocht. Hanuman, Ram, Sita en Lachman zijn ook wat later geland. Maar dat maakte het niet minder spectaculair. Adhin is van harte verwelkomd op het podium. “Mag ik vragen om op te staan voor de heer Doctor, Ingenieur Michael Ashwin Adhin, die van het jaar zijn doctorale graad heeft behaald. Mag ik een applaus voor onze vicepresident?” Adhin heeft in september van de particuliere Lovely Professor University (LPU) in India een eredoctoraat ontvangen voor zijn onderzoek naar Vedische wetenschappen.

“Wij brengen ode aan het licht,” haalt Adhin in zijn toespraak aan. “Licht dat in elke cultuurgroep haar relevantie vindt. Zo is het licht ook een natie bindend element. De dia is gemaakt van klei, dat symboliseert het lichaam van de mens. De ghee, de karma, de handelingen die de mens pleegt. De lont de tijd, dat voor elk mens beperkt is. De vlam symboliseert de ziel. Zolang we nog in staat zijn te handelen, tot de laatste druppel ghee, zal de ziel bij het lichaam blijven. Het is onze plicht om de ziel bij het lichaam te houden, om onze spirituele missie te volbrengen.” 



Op grotere schaal is de Suriname dia van nationaal belang, geeft Adhin aan. “De dia stelt onze natie voor. De ghee de collectieve karma; de collectieve handelingen die wij plegen om die vlam, om de ziel van onze natie, in stand te houden. Elke individu wordt in staat gesteld om een bijdrage te leveren aan de collectieve missie.”  Nadat de reuzen dia is aangestoken is er een korte vuurwerkshow geweest. Terwijl de luide lichtspel gaande was hebben een rij van binnen-en buitenlandse hoge gasten ghee toegevoegd. Daarna waren de  'gewone mensen' aan de beurt. De Suriname Dia zal er tot en met zondag staan wanneer het officieel Divali is.

René Gompers

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May