Brahim: Kunst kan spiegel zijn van de maatschappij
25 Oct 2019, 20:41
foto
'Een mysterieuze figuur komt tevoorschijn. De oude man wordt vermoord door Purple!' (Foto's: René Gompers)


“Een mysterieuze figuur komt tevoorschijn. De oude man wordt vermoord door Purple!” wordt er letterlijk uitgebeeld. Het werkstuk, een pagina uit een stripverhaal, valt bijna niet op. Het is wel onderdeel van de grote collectie aan kunstwerken die wordt tentoongesteld op de Nationale Kunstbeurs (NK). De 54e editie is donderdag op zeer creatieve wijze geopend. De NK wordt voor de tweede keer gehouden in hotel Krasnapolsky.

“Kunst is een manier om bepaalde dingen communiceren,” merkt Michel Brahim, voorzitter van Stichting Nationale Kunstbeurs, bij de opening op. “Kunst kan weergeven wat we soms niet in woorden kunnen uitdrukken. Kunst kan ook een spiegel zijn van de maatschappij.” Brahim heeft weer eens benadrukt dat kunst en creativiteit een betere plek verdienen in het onderwijsproces.  “Medicine, law, business and engineering…these are noble pursuits and necessary to sustain live. But poetry, romance and love are what we stay alive for,” citeert hij wijlen Robin Williams. 

Op de NK worden er schetsen, schilderijen, foto's, beeldhouwwerken, kleine stellages en nijverheidsproducten tentoongesteld. Niet alle werken zijn Surinaams. Er staan ook artistieke producten  van Frans-Guyana, Columbia, Argentinië, China, Cuba, Curaçao en Nederland op de nationale expositie.  De lobby en een deel van de eerste etage zijn omgebouwd tot kunsthal. Al op de eerste dag is er behoorlijk wat verkocht.

“Ik maak er de gewoonte van om mensen te vragen wat ze vinden van bepaalde kunstwerken,” haalt Brahim aan. “Als het een abstract werk is, zegt men vaak ‘ik weet niet wat het is.’ Iedereen ervaart het anders. Het kan ontroeren of schokkend zijn. Het roept gevoelens op. Picasso zei dat een kunstenaar zich van gevoelens en visioenen ontlaad wanneer hij werkt. Je kunt het mooi vinden of lelijk. Maar kom kijken, kom vaker. Dan zul je merken dat je elke keer wat anders ziet.” De NK duurt tot 2 november. De toegang is gratis.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May