Bolivia: Morales officieel winnaar, protesten laaien op
25 Oct 2019, 15:31
foto
President Evo Morales van Bolivia spreekt tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis La Casa Grade del Pueblo in La Paz, Bolivia. (Foto's: Reuters)


De Boliviaanse president Evo Morales is uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen van zondag, ondanks betwiste resultaten die tot rellen en aanklachten van fraude hebben geleid. Kiesambtenaren zeiden dat Morales 47,1% van de stemmen had gewonnen en zijn naaste rivaal met meer dan 10 procentpunten had verslagen, waardoor een tweede ronde is vermeden.

Claims van stemfraude werden ingediend nadat de telling 24 uur was onderbroken. De tweede geplaatste kandidaat Carlos Mesa heeft opgeroepen tot een tweede ronde, evenals de VS, Brazilië, Argentinië en Colombia. Maar Morales, de eerste inheemse president van Bolivia en al de langst zittende leider van Latijns-Amerika, zal het land nu regeren tot 2025.

De politie vuurde traangas af op menigten die met duizenden protesteerden in de hoofdstad La Paz. Er braken ook botsingen uit in Santa Cruz de la Sierra, de grootste stad van het land en een bolwerk van de oppositie. Veel Bolivianen zeggen dat ze geen vertrouwen meer hebben in de kiesautoriteiten en dat er meer protesten worden verwacht.

Volgens het kiesgerechtshof, dat zei dat 99,9% van de stembiljetten was geteld, heeft Mesa 36,51% van de stemmen gewonnen. Dit geeft Morales een winstmarge van meer dan 10 procentpunten, wat betekent dat een tweede stemronde niet vereist is volgens de kieswet.

De resterende 0,01% van de stemmen werd geannuleerd in de regio Beni. Een nieuwe stemming daar is gepland voor november. Deze stemmen zouden niet voldoende zijn om de uitkomst van de verkiezingen te veranderen, zei een woordvoerster van het kiesgerechtshof.

In een video die werd vrijgegeven nadat het tellen was geëindigd, zei Mesa: "Wat zojuist enkele minuten geleden gebeurde, is iets dat we allemaal hadden verwacht. We wisten hoe koppig de president is." Mesa berekende dat zijn kansen om te winnen in een tweede ronde stemming groter zouden zijn, vooral als geëlimineerde kandidaten hun steun aan hem gaven.

Onderbreking update telling
Uren nadat de stemhokjes op zondag gesloten waren, gaven de verkiezingsfunctionarissen de eerste resultaten van de snelle telling vrij die suggereerde dat de race nipt was en een tweede  stemmingsronde zou moeten worden gehouden. De officiële website is vervolgens 24 uur gestopt met updaten. Toen het uiteindelijk werd hervat, had Morales een voorsprong van meer dan 10 procentpunten.

Op donderdagavond zei het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, dat Bolivia moest wachten op een onderzoek door het regionale blok alvorens de resultaten bekend te maken. OAS-waarnemers toonden zich bezorgd over de dramatische verschuiving van de telling en de Europese Unie steunde hun oordeel dat een tweede ronde zou moeten worden gehouden "om het vertrouwen te herstellen en de volledige eerbiediging van de democratische keuze van het Boliviaanse volk te waarborgen".

Maar Morales heeft de oproepen voor een tweede stemmingsronde genegeerd en heeft de kritiek op de legitimiteit van de verkiezingen verworpen. Hij heeft ook ontkend dat hij zich met de stemming heeft bemoeid. Hij beweerde dat de beschuldigingen deel uitmaken van een oppositiecampagne om hem van de macht te verwijderen. Het kiesgerechtshof heeft ook beweringen van de oppositie ontkend dat het de telling heeft gemanipuleerd om Morales te helpen winnen.

Onrust
Sinds maandag worden er in het hele land protesten gehouden, waarbij stemlocaties in Sucre en Potosi in brand zijn gestoken. Woensdag begon een algemene staking en Mesa heeft zijn aanhangers aangespoord om door te gaan met protestacties.

De meningen over Morales die in 2006 aan de macht kwam, zijn verdeeld. Aan de ene kant wordt hij geprezen om zijn sociale beleid, maar aan de andere kant wordt hij bekritiseerd om het verleggen van de grenzen van de presidentiële termijn. In een referendum in 2016 verwierpen Bolivianen zijn voorstel om de grenzen te verleggen. Maar zijn partij Movement for Socialism bracht de zaak naar het constitutionele hof, dat in het voordeel van de president besliste, waardoor hij een vierde termijn kon innemen.

Hij had al zijn vorige zittingen in de eerste ronde van de verkiezingen gewonnen en zijn aandrang om weer deel te nemen aan de presidentiële race, maakte velen boos. Ondanks de controverses blijven veel inheemse Bolivianen hem steunen en zeggen dat Mesa - die voor de politieke gemeenschap (Comunidad Ciudadana) meedeed - de witte Boliviaanse elite belichaamt. Ze twijfelen ook aan zijn toewijding aan de armen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May