Seizoen van onvrede: protesten over de hele wereld
24 Oct 2019, 08:38
foto
Een demonstrant rent tussen brandende banden tijdens een avondklok, twee dagen nadat landelijke anti-regeringsprotesten gewelddadig werden in Bagdad, Irak. (Foto's: Reuters)


Nog een dag, nog een protest.
Op maandag was het Bolivia - boze mensen botsten met de politie, nadat de politieke oppositie zei dat het was bedrogen in een verkiezing gewonnen door de zittende president Evo Morales.

Vorige week veranderden de straten van de Chileense hoofdstad Santiago in chaos, terwijl demonstranten - woedend over een stijging van de tarieven van het openbaar vervoer - winkels plunderden, een bus in brand staken en de president aanzetten om een ​​noodtoestand uit te roepen.

Eerder deze maand deed de leider van Ecuador hetzelfde na gewelddadige onrust veroorzaakt door het besluit om de brandstofsubsidies die al decennia lang bestaan, ​​te beëindigen.

En dat was gewoon Zuid-Amerika.

Hong Kong is al maanden in beroering, de hoofdstad van Libanon, Beiroet, stond stil, delen van Barcelona leken vorige week op een slagveld en tienduizenden Britten marcheerden in het weekend over Brexit door Londen.

De laatste maanden zijn er protesten over de hele wereld opgekomen. Elk heeft zijn eigen aanzet gehad, maar veel van de onderliggende frustraties zijn vergelijkbaar. Globalisering en technologische vooruitgang hebben in het algemeen de verschillen binnen landen vergroot, zei Sergei Guriev, voormalig hoofdeconoom van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Hij merkte op dat niet alle huidige protesten werden aangedreven door economische zorgen.

Digitale media hebben mensen ook acuter bewust gemaakt van wereldwijde ongelijkheden, zei Simon French, chief economist bij de Britse bank Panmure Gordon. "We weten dat de economie van geluk grotendeels wordt bepaald door een relatieve beoordeling van uw positie ten opzichte van uw criterium," zei hij, een maatstaf die nu veel verder reikt dan de lokale gemeenschap.

Economie
In minstens vier landen die zijn getroffen door recente gewelddadige protesten, is de belangrijkste reden voor de opstand economisch. Regeringen in Chili en Ecuador hebben de toorn van hun mensen aangewakkerd, nadat ze probeerden tarieven te verhogen en brandstofsubsidies te beëindigen.

Terwijl botsingen Quito overspoelden, reikte de Ecuadoriaanse president Lenin Moreno de hand aan inheemse leiders die mensen hadden gemobiliseerd om de straat op te gaan. Binnen enkele minuten had Jaime Vargas, de belangrijkste protestorganisator, die toenadering afgewezen. "We verdedigen de mensen," zei Vargas in een live Facebook-video van de mars in Quito.

Zijn reactie, zichtbaar voor miljoenen mensen, onderstreept een extra uitdaging die autoriteiten hebben bij het proberen om meningsverschillen te onderdrukken. Sociale media hebben de communicatie tussen demonstranten eenvoudiger dan ooit gemaakt.

Tienduizenden mensen hebben Beiroet overspoeld in de grootste onvrede over de gevestigde orde daar in decennia. Mensen van alle leeftijden en religies deden mee om te protesteren tegen verslechtering van de economische omstandigheden en de perceptie dat machthebbers corrupt zijn.

Soortgelijke factoren waren begin oktober dodelijk voor burgerlijke onrust in Irak. Meer dan 100 mensen stierven in gewelddadige protesten in een land waar veel Irakezen, vooral jongeren, vonden dat ze weinig economische voordelen hadden gezien sinds militanten van de Islamitische Staat in 2017 werden verslagen. Veiligheidstroepen sloegen het protest neer met sluipschutters die het vuur van daken openden en het internet werd gesloten om de informatiestroom onder demonstranten tegen te houden.

Geef ons onze autonomie
Hong Kong is gehavend door vijf maanden van vaak gewelddadige protesten over angsten. Beijing verstrakt zijn greep op het grondgebied, de ergste politieke crisis sinds de koloniale heerser Groot-Brittannië het in 1997 teruggaf aan China.

Er zijn de afgelopen weken weinig grote bijeenkomsten geweest, maar het geweld is geëscaleerd tegen degenen die vastgehouden hebben, waarbij militante activisten metrostations in brand staken en winkels insloegen. De woede was vaak gericht op Chinese banken en winkels met bindingen met het vasteland. De politie heeft duizenden traangasbommen, honderden rubberen kogels en drie keer met scherp geschoten op activisten die met bakstenen en brandbommen gooiden.

De gebeurtenissen in Hong Kong hebben de afgelopen dagen vergelijkingen met Catalonië getrokken. Ook daar zijn mensen boos op wat zij zien als pogingen om hun verlangen naar grotere autonomie ten opzichte van de rest van Spanje, zo niet regelrechte onafhankelijkheid, te dwarsbomen.

Demonstranten staken auto's in brand en gooiden benzinebommen naar de politie in Barcelona. De ​​onrust wakkerde aan door de veroordeling van Catalaanse separatistische leiders die een onafhankelijke staat wilden verklaren. Demonstranten richtten zich ook op strategische doelen om maximale verstoring te veroorzaken, waaronder de internationale luchthaven, die meer dan 100 vluchten aan de grond hield.

Dat gebeurde enkele dagen na soortgelijke acties in Hong Kong, wat suggereert dat protestbewegingen elkaar volgen en zelfs kopiëren op sociale media en het nieuws. "In Hong Kong hebben ze het goed gedaan, maar ze zijn gekker", zei Giuseppe Vayreda, een 22-jarige kunststudent bij een recent Catalaans separatistisch protest.

Op donderdag plannen demonstranten uit Hong Kong een bijeenkomst om solidariteit te tonen met degenen die in Spanje demonstreren.

Leider of geen leider
In sommige gevallen lopen individuen voorop in protestbewegingen en gebruiken ze sociale media om hun boodschap over te brengen. In Egypte, waar de demonstraties vorige maand relatief klein waren en toch zeldzaam, was de katalysator van het meningsverschil tegen president Abdel Fattah al-Sisi, een Egyptisch filmpje uit Spanje.

Greta Thunberg, een Zweedse tiener, inspireerde miljoenen mensen om in september door steden over de hele wereld te marcheren om te eisen dat politieke leiders optreden om de klimaatverandering te stoppen. Tienduizenden kwamen bijeen in een park in New York om naar haar toespraak te luisteren.

"Als je tot die kleine groep mensen behoort die zich door ons bedreigd voelen, dan hebben we heel slecht nieuws voor je," zei ze. “Omdat dit nog maar het begin is. Er komt verandering, of ze het nu leuk vinden of niet."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May