Natuurgenezer Van Troon en overleden collega's geëerd
23 Oct 2019, 00:53
foto
Onderdirecteur van Volksgezondheid, Robert Mohamed, overhandigt een award aan Frits van Troon. (Foto's: René Gompers)


Boomkenner en natuurgenezer Frits van Troon is ingenomen met de stap van Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK) om alternatieve geneeswijzen te gaan ontwikkelen. Hij en zijn intussen overleden collega's Heynes Landveld en Pake Smith zijn door de stichting geëerd met een award voor hun werk. Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan de erkenning van de sector, deelt onderdirecteur, Robert Mohamed mee. 

Grantangi fu na prati fu yu sabi fu wiwiri, staat er op de awards die Mohamed aan Van Troon en familieleden van Landveld en Smith, heeft uitgereikt. Het eerbetoon was onderdeel van het seminar 'Neem meer natuur in uw leven' en de discussieavond, gehouden door SAGK. De activiteit is gehouden in het Claudetta Toney Multifunctioneel Centrum te Poelepantje. Mohamed was er namens minister Antoine Elias. Het ministerie werkt met PAHO/WHO aan het proces van erkenning, deelt Mohamed mee. 

Ondertussen zijn er overeenkomsten getekend met India en China over traditionele geneeswijzen. 'Acupunctuur bijvoorbeeld zal een erkend behandelmethode in ziekenhuizen kunnen worden. De huidige wet- en regelgeving zal gewijzigd moeten worden om de eigen natuurgenezers structureel te  erkennen. Over de hele wereld begint traditionele geneeswijze in de mode te komen, ook in Suriname natuurlijk. Dus nu denken we er serieus over na. Er zullen randvoorwaarden moeten komen, de producten en behandelingen gaan op kwaliteit en veiligheid getest moeten worden”, merkt Mohamed op.  

“Erkenning betekent dat de mensen bepaalde rechten krijgen maar ook plichten,” vervolgt Mohamed. “Plicht op kwaliteit leveren, op beroepsgeheim, op accreditatie en op certificering,” somt hij op. “De wet zal aangepast worden om de traditionele- en niet traditionele geneeswijzen te integreren.” Mohamed haalt aan dat de wet de cliënten meer garantie zal geven. Tegenwoordig worden er tonnen SRD’s en harde valuta neergeteld voor bepaalde natuurbehandelingen. Als het mis mocht gaan kan de cliënt nergens terecht. 


Claudetta Toney (tweede van links) en Frits van Troon. Aan weerszijden familieleden van Heynes Landveld en Pake Smith die postuum zijn geëerd. 

Van Troon herhaalt enkele punten die tijdens de discussie zijn besproken. Hij noemt onder andere de bescherming van de geneeskrachtige planten en vruchten. Buitenlanders kunnen ze met gemak meenemen en de belangrijke delen verwerken in farmaceutische producten. Van Troon roept op om het initiatief van SAGK te ondersteunen. Zoals uit de discussies blijkt wordt het een lang proces. “Te wan meti tranga a habi furu faya udu fanodoe fu mek a safu,” merkt de boomkenner op. “Met een enkele vergadering komen we er niet. We moeten allemaal meewerken aan wat mevrouw Toney (voorzitter van SAGK) is begonnen.”   

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May