Nigeria: Opnieuw geketende en mishandelde pupillen bevrijd
15 Oct, 22:30
foto
Sommige pupillen van de school zijn jarenlang mishandeld en misbruikt. (Foto's: Reuters)


De politie in het noorden van Nigeria heeft 67 mensen bevrijd die op een islamitische kostschool waren geketend. De leerlingen, tussen de zeven en veertig jaar, vertelden de politie dat ze waren gemarteld en misbruikt.

Vorige maand werden meer dan 300 mannelijke studenten bevrijd uit een vergelijkbare kostschool in de naburige deelstaat Kaduna. Islamitische kostscholen, bekend als Almajiris, komen veel voor in het overwegend islamitische noorden van Nigeria.

In een verklaring die maandag werd vrijgegeven, zei de politie dat de jongens en mannen waren geketend en onderworpen aan "onmenselijke en vernederende behandelingen". Sommigen waren seksueel misbruikt. "Slaan, misbruiken en bestraffen, dit is wat ze ons hier altijd hebben aangedaan. Ze maken een coververhaal en zeggen dat ze ons lesgeven. Ze leren ons niet omwille van God," vertelde student Lawal Ahmed aan persbureau Reuters.

Twee leraren en de eigenaar van de school, die in Daura is - de geboorteplaats van president Muhammadu Buhari- zijn gearresteerd. Meer dan 300 leerlingen waren ingeschreven, maar de meesten waren ontsnapt voordat de politie arriveerde, zegt Ishaq Khalid van de BBC.

De gevangenen waren in opstand gekomen en velen waren gevlucht met hun boeien nog aan, vertelde een woordvoerder van de politie van Katsina aan de BBC. De school functioneerde tientallen jaren als een plek voor koranonderwijs en werkte met enkele leerlingen die gedragsproblemen hadden.

Gebrek aan faciliteiten
Er zijn talloze meldingen geweest van misbruik op islamitische kostscholen in het noorden van Nigeria, waarbij studenten soms gedwongen werden hun dagen op straat door te brengen met bedelen. Een gebrek aan rehabilitatiefaciliteiten in delen van het land dwingt sommige ouders om hun onhandelbare kinderen in te schrijven op informele islamitische scholen - die ook bedoeld zijn als penitentiaire instellingen - waar ze worden blootgesteld aan misbruik.

President Buhari heeft eerder meldingen van misbruik bij vergelijkbare instellingen veroordeeld. In september, toen studenten werden bevrijd van de school in Kaduna, drong hij er bij religieuze en traditionele leiders op aan samen te werken met de autoriteiten om "alle vormen van misbruik die alom bekend zijn maar door onze gemeenschappen jarenlang worden genegeerd, te ontmaskeren en te stoppen".