BvL wil dialoog met minister; staking gaat door
06 Oct 2019, 02:44
foto
Reshma Mangre, voorzitter van de BvL, zaterdag in gesprek met journalisten.


De Bond van Leraren (BvL) heeft besloten het actie parool maandag te handhaven. De leraren zullen geen lessen verzorgen en dienen zich aan te melden bij het bondsgebouw aan de Frederik Derbystraat. De BvL is al een week in actie. Op World Teachers Day is zaterdag vergaderd en de problemen in het onderwijs besproken. Bondsvoorzitter Reshma Mangre stelt dat Onderwijsminister Lilian Ferrier in overleg moet treden met de BvL over het nieuwe model met management teams die zij wil introduceren voor middelbare scholen. De bond wil geen beslissing door de keel gedrukt hebben. 

Minister Ferrier heeft volgens Mangre niet geantwoord op de bezwaren die de BvL heeft gemaakt. Onderdirecteuren hebben door het besluit van de minister om mensen van buiten aan te trekken als directeur geen groeimogelijkheden. Zij hebben ruime ervaring en zijn geknipt voor de job. Ook directeuren zien het model van de minister niet zitten, deelt Mangre mee. Zij benadrukt dat het niet om een politieke strijd gaat. "Het is niet een kwestie van Mangre. Leraren zijn ontevreden over het besluit van de minister en zij hebben dat aangegeven." Zij benadrukt dat het om vakbondsrechten gaat. Het kan niet zo zijn dat mensen groeimogelijkheden ontnomen worden. 

Mangre merkt op dat mensen die aangetrokken zijn van buiten niet eens zijn geballoteerd. De minister zou met een concept-resolutie werken. Er was nog overleg over deze kwestie. Zonder het antwoord van de vakbond af te wachten, heeft de minister het besluit genomen om het nieuwe systeem door te drukken. De BvL-voorzitter voert aan dat er geen draagvlak is voor het besluit. Volgens de bond zal dit in de praktijk niet werken. Een school kan volgens de bond niet gedraaid worden als een bedrijf. "Wij werken met levend materiaal," stelt Mangre. 

De BvL-voorzitter voert aan dat vorig jaar niet is gestaakt. De bond wil niet in staking gaan, maar door het besluit van de minister zou er geen andere keus zijn dan over te gaan in de volgende versnelling. Er moet volgens Mangre een structurele oplossing komen en dat kan door met elkaar om de tafel te gaan zitten. De BvL vindt het erg dat de minister niet wil praten en bij haar besluit blijft. Er moet gesproken worden om uit de impasse te geraken, benadrukt Mangre. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May