Deskundigheid bij MinowC noodzakelijk
04 Oct 2019, 16:43
foto


Suriname heeft diverse ervaren onderwijskundigen alsmede pedagogen met veel betere managementkwaliteiten dan de persoon die nu de scepter zwaait bij het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinowC). De huidige minister heeft onder andere ontwikkelingspsychologie gestudeerd, een ondersteunend vak gelieerd aan bijvoorbeeld onderwijs alsmede pedagogiek.

Al vele jaren wordt dit ministerie niet technocratisch bestuurd tevens gerepresenteerd wat heel belangrijk is voor de toekomst van de jeugd. Natuurlijk moet ook op verantwoorde wijze de grote sommen aan financiële middelen adequaat besteed worden door de leiding van dit ministerie.

Lilian Ferrier schijnt - net als enkelen van haar voorgangers - geen enkel respect te hebben voor het onderwijsveld gezien zoals het feit dat zij er met de botte bijl op inhakt. Bijna elke dag lezen wij in de media hoe zij op intimiderende, confronterende zelfs autoritaire wijze richting geeft aan dit ministerie. Ik vraag mij in alle rust af of zij door de verantwoordelijke regeringsleiders gecoacht wordt voornamelijk om de besluitvorming op democratische wijze tot stand te brengen om de rust in de gebieden waarop dit ministerie zich richt - onder andere als één van de bestuurders van ons land - te garanderen. Met name met het oog op de verkiezingen in 2020 wegen de laatste loodjes het zwaarst!

Ferrier doet haar naam echt geen eer aan als bewindvoerder temeer omdat onder andere de Bond van Leraren (BvL) de zoveelste staking heeft afgekondigd, omdat wederom niet met de vakbond onderhandeld is betreffende de mutaties alsmede het te voeren beleid wat juist bij Onderwijs, Wetenschap en Cultuur evident is.

Met name de samenleving maakt zich grote zorgen omtrent de inhoud van de ongecontroleerde richtingen die dit ministerie uitgaat vaak zonder deugdelijk (wetenschappelijk) onderzoek. Bijvoorbeeld E.G. Plet (pedagoog) heeft onderzoek gedaan ten aanzien van leerlingen op de basisschool. Eveneens betreffende de hogere vormen van onderwijs in Suriname bestaat er voldoende literatuur. Uiteindelijk moet bestudeerd worden door terzake deskundigen op de bruikbaarheid idem dito toepassing van de studies. Dit vergt tijd en betrokkenheid van onze bestuurders. Vandaag de dag, nota bene in het digitale tijdperk, is het zeer onwenselijk om zonder de professionals bij het beleid te betrekken, besluiten te nemen. Dan ben je echt niet bekend met het nogal weerbarstige onderwijsveld. Het is dan ontzettend slecht om autoritair te handelen. Juist daardoor komt de ondeskundigheid tot uiting!

Dat er nu weer stakingen zijn aangekondigd, treft in de eerste plaats onze kinderen. De vraag die gesteld kan worden is: “Wat heeft het ministerie gedaan om zulks te voorkomen?” Het begint velen de keel uit te hangen dat dit ministerie al vele decennia lang - veelal door onkundige managers - is geleid. Een recent benoemde minister had zelfs een elektrotechnische achtergrond terwijl hij leiding gaf aan dit ministerie. Uiteraard zijn managementkwaliteiten belangrijk doch goede professionele kennis van de uitdagingen bij dit ministerie is minstens zo belangrijk. In ieder geval blijkt de huidige minister met haar negatieve attitude op deze punten slecht te scoren. De volgende vraag is: “Hoe lang zij van plan is om het huidige beleid voort te zetten en wordt dit tevens geaccepteerd door de samenleving, professionals en of onze regeringsleiders?” Het is meer dan noodzakelijk dat er een andere - bij de tijd passende beleid - wordt uitgedragen. Het kan nimmer zo zijn dat men in het schuitje zit en mee moet varen omdat onkunde tevens ondemocratisch handelen de boventoon voeren bij dit ministerie. Ik verwacht dat er snel orde op zaken wordt gesteld tevens duidelijke opdrachten door de superieuren aan deze minister worden gegeven in het belang van onze kinderen. In het onderwijsveld moet er nu rust komen om de achterstanden die als een repeterende breuk zijn ontstaan te voorkomen.

Robby Roeplall
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May